Kako preživljava najsiromašniji sloj građana Osjeka

700

dvije_s_ledjaPoniženi i osramoćeni: Umirovljenici manje jedu kako bi mogli platiti račune. Prosječna mirovina ubrzano pada (2.151 kuna) te je udjel prosječne mirovine u prosječnoj neto plaći došao na samo 37,9 posto, dok je udjel u prosječnoj bruto plaći skliznuo na 26,45 posto, čime je Hrvatska, a time i Osijek pao na dno europske ljestvice.

“Siromaštvo hrvatskih umirovljenika postaje zabrinjavajuće i u okvirima EU”, upozorava i v.d. predsjednika Sindikata umirovljenika Hrvatske Matija Voščun. U zonu ugroženosti ulazi više od 60 posto osječkih umirovljenika jer imaju mirovinu manju od 2.700 kuna.
– Takvih je nažalost, najviše! Moja je mirovina samo stotinu kuna viša od te granice. Ne smijem niti misliti na one koji žive sa samo 900 kuna, a i takvih je mnogo. Režijski troškovi veći su od tisuću kuna, svima je jasno da je sve ovo sramotno. Mi umirovljenici dvije godine od bivše premijerke nismo dobili ni lipe, a sad se veselimo što ćemo dobiti desetak kuna veću mirovinu u ožujku”, kaže Anica Gašparček, predsjednica osječke Matice umirovljenika Vijenac Ivana Meštrovića.
Ako se umirovljenici vesele takvom iznosu kaže, to je jadno za ovu državu. No, ono što ih drži je nova hrvatska Vlada za koju vjeruju da će podići sve, pa tako i osječke umirovljenike s dna na kojem su već godinama.
– Cijeli radni vijek proveo sam u istoj firmi, od prvog do zadnjeg dana svog radnog staža. Onda sam 1998. otišao u mirovinu i prvi put u životu osjeti što znači ne imati kruh na stolu. Prvi sam put bio gladan jer sam morao početi birati – režije ili hrana, grijanje i struja ili kruh i meso za ručak. Najgore od svega je što je mene sram moga siromaštva, što se odričem hrane da mi ne isključe struju. Oni koji bi se trebali sramiti imaju plaće i mirovine i po deset, petnaest tisuća kuna. Moja ja zadnja mirovina iznosila 1.814 kuna, kaže umirovljenik Vlado Popović.
Da je strah za egzistenciju među osječkim umirovljenicima sve veći svjedoči i Anto Jurišić, predsjednik osječkog MUH-a Sjenjak. Bez pomoći Grada i Županije, navodi, umirovljenicima bi bilo i mnogo teže, a uzme li se u obzir da su troškovi jednog umirovljenika gotovo 2.000 kuna, stanje je, upozorava, alarmantno. “Na izlete se više ne ide. Sad umirovljenici čitaju posuđene novine i igraju šah. To ih ništa ne košta”, navodi Jurišić. Osobno, kaže, nije u dijelu najugroženije umirovljeničke populacije, no suosjeća s brojnim umirovljenicima koji jedu sve skromnije i općenito žive bijedno.

60% umirovljenika u Osijeku u zoni je ugroženosti od siromaštva prema kriterijima EU 2.700 kuna mirovine granica je siromaštva u Europskoj uniji.

GRAD dao božićnice i uskrsnice

Grad Osijek prošle je godine iz proračuna umirovljenicima koji primaju mirovine do 1.600 kuna (granica je 2010. godine bila postavljena na 1.500 kuna) isplatio božićnicu u iznosu od 200 kuna. Uoči Uskrsa Grad je isti toliki iznos jednokratne novčane pomoći poslao na adrese 2.915 osječkih umirovljenika.

UVESTI MINIMALNU MIROVINU!

Predsjedništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) pozdravlja odluku Sabora RH o ukidanju povlaštenih mirovina koje su godinama trnu u oku najsiromašnijim umirovljenicima. “Tražimo sustav jednak za sve, pa i za predsjednika RH, utoliko više što većina europskih zemalja ne poznaje povlaštene mirovine. Redovito usklađivanje mirovina prema plaćama (i eventualno prema rastu troškova života – ako se ne bilježi rast plaća), te uvođenje modela minimalne mirovine, uz reformu drugog mirovinskog stupa, mogu donekle jamčiti obranu umirovljenika od potonuća u potpuno siromaštvo”, zaključuje Voščun. piše