Iz mora kod Pelješca ronioci izvukli pet tona smeća

1796

Iz mora kod Pelješca ronioci izvukli pet tona smeća, pronašli i mine te medicinski otpad

U akciji je sudjelovalo 40 ronioca uz pomoć volontera na plaži. Uklonjeno je 5 tona plastike, 5 tona drva i više od 5 tona različitog otpada.

Nakon dva dana završila je ekološka akcija Think Green  na Pelješcu u mjestu Trstenik. Bila je to 19 akcija u nizu. Podmorje u uvali Trstenik i plažu Zaglavak čistilo je 40 ronioca i nekolicina volontera na obali kojima su se pridružili i mještani Trstenika. Izvađeno je preko 400 vreća plastičnog otpada, desetine auto guma i akumulatora, bokobrani sa brodova, plastična cijev od preko dva metra, stotinjak metara čeličnih sajli, starih vrša te stolica, koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća Bilan. Otprilike 5 tona otpada sakupljeno je u vrećama, a krupnog otpada i naplavljenog drveta vjerojatno i daleko više, ističu organizatori.

Kako bi temeljito očistili podmorje, ronioci su koristili posebnu opremu – ronilačke padobrane i kuke, a sve su izvlačili na brodice koje su sudjelovale u akciji.  Našli su, javljaju, više minsko-eksplozivnih sredstava, a na samoj plaži i znatnu količinu medicinskog otpada.

– Nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv. Nekoliko tona izvađenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj ovakvih eko akcija, nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te smanjenje zagađenja, a tek onda sanacija. Ova akcija na pravi je način ostvarila oba cilja – istaknuli su organizatori.

Možda najveći pothvat ove akcije, dodaju, bila je plaža Zaglavak, koja je cijela bila prekrivena smećem, koje većinom pristiže iz Albanije nošeno Jugom. Nakon akcije plaža je ponovno u funkciji za prihvat turista.

Glavni organizatori ekološke akcije i nositelji projekta Think Green su Ronilački klub Roniti se Mora i National Geographic Hrvatska te ostali partneri Mares, Hrvatske Vode, Jamnica, Garmin, ESET NOD32, Zagrebačke pekarne Klara, Pivovara Medvedgrad, Edivo, Grgić Vina, Konoba Vitaceae, Fast Food Z, Bezek, DC Blue Planet, OPG Branko Džajić, D’Oro Grill, Caffe bar Felix, Stijena, Pizzeria Riva, Poljanić, Septem pontes, Pons, Postir i Scubalife.