Uvodi se registar o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, broj ugovora će biti limitiran

167

MOGLO JE BOLJE. NISMO ZADOVOLJNI. DOSMRTNI UGOVORI O UZDRZAVANJU I DALJE PROBLEM.

– Tražili smo ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, ali to nije uvaženo. Ostavlja se i dalje širok prostor za zabunu jer 80 posto starijih osoba ne razlikuje dvije vrste ugovora. Stvarati zabunu među ljudima koji ne shvaćaju da tog časa kad je potpisan ugovor gube svu imovinu koja se spominje u ugovoru je sramotno, a takvih je ljudi od 7.000 do 11.000 godišnje, navodi Jasna Petrović, predsjednica SUH-a.

Kako bi se stalo na kraj zlouporabama ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju zbog kojih su mnogi stariji građani ostali bez imovine, Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je u javnu raspravu dva zakonska prijedloga kojima se uvode dodatni mehanizmi sprečavanja takvih zloupotreba i veća zaštita starijih osoba koje ugovaraju uzdržavanje.

. U izmjenama Zakona o obveznim odnosima uvodi se registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, putem kojeg će se prije sklapanja ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju obavezno provjeravati imaju li ugovaratelji već sklopljene takve ugovore. Istodobno, broj sklopljenih ugovora limitira se na maksimalno tri po uzdržavatelju i uzdržavanoj osobi.