Književnost bez granica!

116

Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige održava se pod nazivom Književnost bez granica! i posvećeno je književnim prevoditeljicama i prevoditeljima, a odvija se u partnerstvu s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca.

Na ovu iznimno važnu temu potaknula je činjenica da je s početkom ove godine Hrvatska ušla u schengenski prostor, prostor bez postojanja graničnih kontrola, pa je zato Mjesec hrvatske knjige odlučio zakoračiti u prostor „književnosti bez granica“.

Na tom tragu nametnulo se pitanje tko su oni koji omogućuju „književni Schengen“.

Le Petit Prince / The Little Prince / Il Piccolo Principe

ODJEL ZA ODRASLE | 19.10. | 12:30

Pozivamo vas da se pridružite Malom princu koji će zaživjeti kroz svoju priču, no ovaj put na različitim jezicima.

Pozivamo vas na gostovanje prevoditeljice, spisateljice te sveučilišne profesorice, polonistice Đurđice Čilić. Tribinu će moderirati suradnica Knjižnice Ivona Bačelić Grgić, putopiskinja i književna blogerica. U razgovoru će raspravljati o suodnosu književnog stvaranja i prevođenja, o izazovima prevođenja, kao i o autoričinim recentnim projektima.
Budi karakter – metaFORA2024.

NATJEČAJ ZA NAJBOLJU KRATKU PRIČU | 15.11.2023. – 15.3.2024

Učenici OŠ Petra Zrinskog posjetit će izložbu “Mali princ u Čarobnoj šumi”, autorice Jasmine Lesić, a osim što će im autorica predstaviti svoje radove, učenici će imati priliku poslušati kako to “Mali princ” zvuči na različitim stranim jezicima jer će im ulomke iz knjige čitati učenici XV. Gimnazije.

Prevedi me KNJIŽEVNI SUSRET | ODJEL ZA ODRASLE | 8.11. | 18:00

Naoštrite olovke / osposobite laptope jer uskoro kreće dvanaesti natječaj za najbolju kratku priču (u odrasloj i dječjoj konkurenciji), ove godine s naglaskom na liku kao temeljnom gradivnom elementu svake priče.

Proglašenje najboljih, uz scensko uprizorenje nagrađenih priča, bit će u Noći knjige 2024.

Propozicije natječaja, kao i sve novosti o natječaju, bit će objavljene na mrežnim stranicama i Facebooku Knjižnice.

Mali princ u Čarobnoj šumi

IZLOŽBA | ODJEL ZA ODRASLE i ODJEL ZA DJECU I MLADEŽ | 15.10. – 5.11.

Izložba likovnih radova Jasmine Lesić povodom 80. obljetnice prvog izdanja Malog princa Antoinea de Saint-Exupéryja. U ciklusu slika isprepliću se motivi iz knjige Mali princ u kojima autor otkriva tajne prijateljstva i ljubavi. Izložbu slika prati i izložba knjiga, vrijedna privatna zbirka različitih izdanja i prijevoda Malog princa, nastalih tijekom godina pasioniranog knjižničarskog skupljanja materijala o piscu i njegovu djelu.
Crta. Oblik. Boja. Svijet!

IZLOŽBA | ČITAONICA I GALERIJA VN | 16.10. – 22.10.

Pozivamo vas na izložbu radova učenika Centra za autizam.
Likovno izražavanje djece s intelektualnim teškoćama i poremećajem iz spektra autizma od izuzetne je važnosti s obzirom na to da se njihova komunikacija bazira upravo na vizualnim prikazima. Praktičnim radom, terapijom likovnošću, učenici usvajaju radne navike, usavršavaju svoja znanja i vještine te, vjerojatno najvažnije od svega – osnažuju vlastito samopouzdanje pokazujući cijelom svijetu da i oni mogu jako puno, ako im se pruži prilika.

Izložba je dio projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.

 
Zvučna knjiga

NOVA USLUGA – posudba zvučne e-knjige

Knjižnice grada Zagreba s početkom Mjeseca hrvatske knjige ponudile su svojim članovima još jednu uslugu – posudbu zvučne e-knjige. Više od 70 naslova zvučne e-knjige dostupno je online za posudbu putem aplikacije eZaKi!
Od sada u eZaKi aplikaciji mogu se potražiti, posuditi i slušati zvučne e-knjige.

Sve o novom načinu posudbe, čitanja i slušanja knjižnične građe u online okruženju potražite na linku.

Podsjećamo da je Knjižnica Vladimira Nazora aktivna na Facebooku od travnja 2020. Ukoliko još niste, pozivamo vas da nam se pridružite i u virtualnom svijetu: https://www.facebook.com/kgzknjiznicavladimiranazora/
Facebook Knjižnice Vladimira Nazora