Mineral koji regulira težinu

744

sirekIznenađujući utjecaji kroma na organizam. Najbogatiji izvori kroma su kvasac, smeđi šećer, šunka, tvrdi sirevi, soja, morski plodovi i klice žitarica. Do prije deset godina o kromu kao dodatku prehrani nije se govorilo puno, a onda se došlo do iznenađujućih otkrića.

Prvo je otkrivena njegova značajna uloga u metabolizmu šećera, a zatim je sasvim neočekivano otkriveno da dodavanje kroma bitno poboljšava stanje kod nekih oblika depresije.
Istraživanja ukazuju na to da krom pospješuje djelovanje inzulina u tijelu, tako što pomaže da se više inzulina veže za receptore koji ga prenose po tijelu i potiče stanice da prime glukozu.

Krom je esencijalni mineral koji pomaže normaliziranju razine šećera u krvi. Također podiže razinu poželjnog HDL kolesterola.  Najviše je ispitan u formi krom-pikolinata i to kod utjecaja na odnos masnog i mišićnog tkiva. U pokusima na životinjama i ljudima utvrđeno je da ubrzava gubitak masnih naslaga, što za posljedicu ima porast mišićne mase.
Dvostruka slijepa proba kod davanja u dozi od 400/ug dnevno kroz tri mjeseca pokazala je znatnu redukciju masnog tkiva i pad tjelesne težine. Upravo je to razlog što se krom koristi u preparatima za redukciju tjelesne težine. Zapravo, najviše ga koriste sportaši koji imaju problema s prekomjernom težinom. piše