Mjesto gdje žive najbolji Čajevi!

725

cajnicaNe, ovo nije Hobbit kuća! Ovo je Čajnica, najslađa zemunica Danice i Jože Kolarič! Ne, ovo nije Hobit kuća! Ovo je priča o jedinstvenoj harmoniji čovjeka i prirode.

U velikom biljnom parku punom cvijeća, mirisa i nektara u ugodnoj atmosferi čeka vas pravo iznenađenje. Prekrasan pogled na okolna brda i kao u fatamorgani kućica iz bajke, Čajnica. Dom je to jedne velike priče, u kojoj je ostvaren dugo sanjan san. Sigurno skrivena u brdu i prekrivena mekim tepihom trave Čajnica se nameće svojim jedinim vidljivim zidom i poziva vas da ju pogledate iznutra.

Danica i Jože Kolarič napravili su nevjerojatnu zemunicu u mjestu Sveta Ana, nedaleko od Maribora u Slovenskim Goricama, u Štajerskoj, koja plijeni pažnju nevjerojatnim krajolikom u kojem je smještena i još šarmantnijim interijerom. Naime, Čajnica je ukopana u zemlju i prekrivena travom tako da je potpuno stopljena s vrtom koji je okružuje, a s puno ljubavi i mašte izgrađena je od krovišta napuštene i dotrajale kuće stare 200 godina.

cajnica1

Slovenske Gorice inače krasi predivna priroda, livade, obradive površine i vinogradi. Stoga ne čudi da su Danica i Jože Kolarič upravo ovdje odlučili stvoriti zelenu oazu s više od 200 vrsta biljaka od kojih rade čajeve i med.

cajnica2

cajnica3

cajnica4

Cijela priča je započela prije dvadesetak godina. Naime, na ovoj je divnoj livadi nekada rasla vinova loza, kao i u većini Štajerske. No, Danica i Jože željeli su nešto drugačije što će ih ispunjavati i činiti sretnim. I odluka je pala. Vinograd su počupali i posadili ljekovito bilje za koje danas imaju i ekološki certifikat. Sve je ovdje potpuno prirodno i zdravo, a osim biljaka uzgajaju i pčele, proizvode svoj med, tinkture, sirupe …

cajnica5

Ideja o gradnji kuće je došla spontano. Željeli su objekt koji će biti u potpunom skladu s prirodom pa se nekako samo po sebi nametnula ideja o gradnji zemunice koja neće narušavati ovaj prirodni sklad već na najbolji mogući način biti dio cijele priče.

cajnica6

Na početku im nitko nije vjerovao da će izgraditi kuću ispod zemlje, ali je Danica znala točno što želi. Sama je osmislila i nacrtala projekt kuće te uz pomoć grupe bliskih i dragih prijatelja ostvarila svoj san. Kako je objekt ukopan u zemlji, zbog moguće vlage trebalo ga je završiti u izuzetno kratkom roku. Točnije, tijekom jednog ljeta, u čemu su i uspjeli.

cajnica7

Zemunica je izrađena od drva u pjeskovitom terenu, a sa zadnje strane ima potporni zid od betona koji ju štiti od obrušavanja zemlje. Na kraju su cijeli gornji sloj kuće zasuli zemljom pogodnom za rast trave koja je s vremenom prekrila krov pa sada zemunica izgleda kao prava Hobbit kućica.

cajnica8

Zanimljivo je još i to da su cijelu kuću, vrt i ostale objekte na posjedu izradili od već korištenih i odbačenih predmeta i materijala.

cajnica9

Pa su tako drvene grede i veći građevinski materijal spasili s jedne stare urešene kuće, dok je sav namještaj u Čajnici rezultat dugogodišnjeg kolekcioniranja odbačenih stvari Danice, koje se u konačnici isplatilo i dobilo svoj novi dom u kojem vrlo lijepo pristaje. Kompletan interijer koji je više nego šarmantan, vlasnica je sama uredila, a izgleda ugodno i toplo. Čestitamo! piše i foto 

cajnica10

cajnica11

cajnica12

cajnica13

U nastavku možete pogledati kako je nastajala Čajnica!

cajnica14

cajnica15

cajnica16

cajnica17