Navike koje ubrzavaju starenje

731

Cigarete i pretjerano sunčanje već su ozloglašeni uzročnici preranog starenja, no ako želite izgledati mlađe ili barem ne starije nego što ste to kronološki ne zaboravite da postoje još neke navike koje ubrzavaju starenje.

1. Odlazite na spavanje u isto vrijeme kao i kad ste imali 19 godina
Nije ništa neobično da prezaposlene žene i muškarci zbog poslova koje još moraju obaviti odgađaju odlazak u krevet. A premalo sna je dokazano vrlo, vrlo loše za vaše zdravlje. Neispavanost se povezuje s povišenim krvnim tlakom, dijabetesom, debljanjem i izgledom koji odaje umor i postaruje. Krenite na spavanje barem prije jedanaest navečer i spavajte barem sedam do osam sati.

2. Slabi ste na slatkiše
Puno šećera ostavlja trag na liniji. Osim toga šećer se u krvotoku veže za proteine i stvara nove štetne molekule AGE. Što više šećera pojedete to će biti više ovih molekula koje oštećuju kolagen i elastin koji održavaju elastičnost kože. Ne odustajte sasvim od slatkog, ali barem ograničite unos šećera na 10% od ukupnog unosa kalorija. To znači maksimalno jedan gazirani napitak od 2,5 dl na dan ili nekih 160 kalorija.

3. Često se pod stresom
Stres potiče izlučivanje hormona kortizola i norepinefrina od kojih vam raste tlak i pada imunitete. Kronični stres usporava zacjeljivanje, ukrućuje arterije te smanjuje dijelove mozga odgovorne za učenje, pamćenje i raspoloženje. Stresa se ne možete riješiti, ali zato možete duboko disati. Dišite tako intenzivno čim se probudite i kad god imate prilike tijekom dana. Udišite dok ne izbrojite do 4. Zadržite dah dok ne izbrojite do 7, izdahnite dok izbrojite do 8. Ponovite još tri puta.

4. Vježbate samo kad želite smršavjeti
Tjelovježba je jedno od najboljih metoda pomlađivanja. Zašto bi zaobilazili nešto tako dobro? Istraživanja su pokazala da oni koji često vježbaju imaju duže telomere — stanične biomarkere koji ukazu na starost organizma — u usporedbi s onima koji rijetko vježbaju.

5. Slušate glasnu glazbu preko slušalica
Slab sluh će vas jasno postarati. A buka koja svakodnevno utječe na vaš sluh oslabit će ga brže nego bi to prirodni tijek vremena. Pazite zato da ne pretjerate s decibelima.

6. Gotovo nikad nemate vremena za prijatelje
Zaokupljeni obiteljskim obavezama možda ste se izolirali od prijatelja. A baš su oni osobe koje će dajući vam emocionalnu podršku odagnati depresiju, sklonost debljanju i srčane bolesti. Prijatelji nas čine mentalno i fizički mladima.

7. Jedete povrće – ali ne svakodnevno
Čuli ste da vas voće i povrće puno antioksidanata može pomladiti. No oni ostaju aktivni samo par sati i treba ih neprestano iznova unositi. Pojesti ih samo par dana u tjednu nije dovoljno.

8. Iz prehrane ste izbacili sve masti
Izbaciti zasićene i hidratizirane masti (poput margarina) je zdravo ali izostaviti sa svog jelovnika ribu, orahe, maslinovo ulje je nerazumno. Uzimanje zdravih masti dokazano poboljšava zdravlje i izgled, a povezano je i s duljim životnim vijekom. piše