Nepovlašteni umirovljenici

654

Nepovlašteni umirovljenici. Prosječna mirovina “običnih ljudi” u 2011. pala na bijednih 1.868 kuna. Dok oni s povlasticama računaju hoće li im mirovine  biti veće ili manje od osam, devet ili deset tisuća kuna, građani koji odlaze u mirovinu kalkuliraju hoće li im mirovina biti koju stotinu kuna veća ili manja od dvije tisuće kuna, makar radili do 65. godine života.

penzici_i_torbaVlada je predložila izmjene zakona o pravima saborskih zastupnika po kojima će se uvjeti za njihov odlazak u mirovinu izjednačiti s uvjetima po kojima u mirovinu idu »obični« građani Hrvatske . Ipak, kad u Saboru podignu ruke za te izmjene zastupnici neće u potpunosti dijeliti sudbinu naroda. Za njih će doduše vrijediti pravila po kojima u budućnosti neće moći u mirovinu s tri saborska mandata i 15 godina staža bez obzira koliko bili stari, nego na starosnu mirovinu čekati do 65 godine, a za odlazak u prijevremenu bit će kao i ostali građani kažnjeni smanjenjem penzije od 20 posto. No, kad je u pitanju iznos mirovina, oni koji su u Saboru proveli po nekoliko mandata, zbog svojih velikih plaća, i uplate doprinosa, neće biti u potpunosti izjednačeni s ostalim radnicima. No, sigurno je da se oni koji u Saboru provedu jedan mandat, a na svome radnom mjestu nisu imali visoke uplate doprinosa ne mogu nadati prosječnoj mirovini od 8,904 kune, kolika je prosječna zastupnička penzija. 

Netko sto, netko tisuću

I dok se za 46 zastupnika koji prije ukidanja povlastice vode rasprave hoće li im mirovine biti veće ili manje od osam, devet ili deset tisuća kuna, građani koji odlaze u mirovinu kalkuliraju hoće li im mirovina biti koju stotinu kuna veća ili manja od dvije tisuće kuna. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od siječnja do listopada prošle godine u mirovinu je otišlo 38. 287 građana i oni će u prosjeku dobivati mirovinu od 1.868 kuna. 

U starosnu mirovinu, za koju su muškarci morali navršiti 65 godina, a žene 60 godina, otišlo je 12 tisuća ljudi, pa će muškarci koji su u prosjeku radili 30 godina i 11 mjeseci računati na mirovinu od dvije tisuće i 35 kuna, a žene će nakon odrađenih 27 godina i dva mjeseca imati u prosjeku mirovinu od 1.997 kuna.    

U prijevremenu mirovinu, za koju su žene morale napuniti 55, a muškarci 60 godina, otišlo je više od deset tisuća građana i prosječna im je mirovina oko 2100 kuna. Muškarci su u prijevremenu mirovinu odlazili u prosjeku sa 62 godine života i 38 godina i devet mjeseci radnog staža, a za to im je na kraju određena prosječna mirovina od 2.298 kuna. Žene su u prosjeku bile stare 57 godina, a nakon 33 godine i 11 mjeseci rada zaslužile su prosječnu mirovinu od 1.820 kuna.   

Invalidima najteže

Invalidske mirovine još su i niže, u prosjeku su određivane na 1.500 kuna, ali njih su u prošloj godini zatražili građani koji su u prosjeku bili stari 53 godine i imali su 23 godine staža. Obiteljska mirovina odobrena je za oko deset tisuća korisnika i ona u prosjeku iznosi 1.688 kuna. 

U razdoblju od siječnja do listopada, prestala je isplata 27.579 mirovina jer su njihovi korisnici umrli, a u prosjeku su primali 2.014 kuna mirovine. piše