Pršte od željeza

737

Par bobica i kao da ste pojeli goveđe pečenje. Slušajte ritam prirode i uživajte u jesenskim plodovima. Izdvajamo pet iznimnih, koji mogu sniziti rizik od srčanih bolesti, potaknuti izlučivanje toksina, spriječiti rast tumora i poboljšati vid. Sarah Wilson, nutricionistica iz londonske bolnice Princess Grace objasnila je koristi nekih zanemarenih plodova.

povreKupine jačaju krv

Ovo je voće izrazito bogato željezom, a bez željeza nema dobre krvne slike. Sadrže 1,85 mg željeza u 100 g, što je 23 posto dnevnog unosa. Imaju jednako željeza kao i goveđe pečenje.

Uz to su i odličan izvor vitamina C, te imaju veliku razinu resveratrola, antioksidanta koji se nalazi i u crvenom vinu, a čija je uloga čišćenje toksina iz tijela. Studije na štakorima pokazale su da resveratrol djeluje protiv tumora kože te tumora grudi, pluća i prostate.

Lješnjaci za zdravo srce

Imaju više mononezasićenih masti nego drugi orašasti plodovi. Snizuju i kolesterol, koji može začepiti arterije. Istraživanje iz 2007. pokazalo je da muškarci koji jedu lješnjake imaju 35 posto manji rizik od srčanih bolesti nego oni koji ne jedu orašaste plodove. Dr. Wilson kaže: ‘Za vegetarijance su oni odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a one smanjuju pojavu aritmije, nepravilnog otkucaja srca.’

Šipak za kašalj i prehladu

Zbog visoke doze vitamina C, sirup od šipka se često koristi pri ublažavanju simptoma prehlade. Sadrži 1.000 puta više C vitamina nego naranča i limun. U šipku ćete naći i vitamin A, D i E, kalcij, željezo i važne masne kiseline.
“Studije su pokazale da prah šipka ublažuje bol kod osteoartritis,“ kaže dr. Wilson.

Borovnice za oči

Ove male bobice imaju visoku razinu antocijanina, pigmenta koji ima antioksidativna svojstva, a smatra se i da sprečava rast tumora.
“Posjeduju i protuupalna svojstva. Dobre su i za zdravlje očiju, štite krvne žile i vezivno tkivo očiju te smanjuje rizik od katarakte.“

Šljivama protiv bacila

Plod sorte šljiva koje potiču iz SAD-a, Prunus alleghaniensis, je pomalo gorak ali prepun vitamina C i antioksidanata. One su prirodno sredstvo protiv bakterija, a sadrže i visoke doze antioksidanata koji se povezuju s manjim rizikom od srčanih bolesti. Na području SAD-a, sirup od ovog voća se koristi u liječenju prehlade.
Domaće sorte šljiva odlično regulaciju apetit i stolicu. Muči li vas zatvor, uživanje u šljivama je najbolji prirodan način poticanja peristaltike. Zbog visokog sadržaja pektina (koji snizuje i razinu kolesterola) potiču stvaranje meke stolice, a to je pogodno za sve koje muče hemoroidi i crijevne bolesti. Na ovaj način preventivno djelujemo i protiv nastanka raka debelog crijeva.
Šljive djeluju i vrlo dobro na jetru, kojoj pomažu u otklanjanju toksina iz tijela kao i izlučivanje mokraće. Preporučuje se i osobama oboljelima od reumatizma, arterioskleroze i anemije. piše