Stop iseljavanju

885

starkucKupiš staru kuću, dobiješ 20.000 kuna Mjerama u Kotoribi žele zaustaviti odlazak mladih, u Prelogu bi htjeli nastaniti kvadrate koji zjape prazni. Prodaje se stara kuće u Kotoribi sa 115 četvornih metara stambene površine i više od tisuću četvornih metara okućnice. Ima četiri sobe, kuhinju, kupaonicu i predsoblje, a cijena joj je 300.000 kuna.

Odluči li se kupiti tu staru kuću, za koju se ne navodi godina gradnje, kupac će se moći javiti Općini Kotoriba koja je donijela odluku o mjerama poticanja uređenja nekretnina. Nudi do 20.000 kuna pomoći, čime želi odvratiti mlade obitelji od iseljavanja, ali i spriječiti propadanje nekretnina.

Može i novogradnja

– Natječaj ćemo raspisivati jedanput godišnje – najavljuje tamošnji načelnik Ljubomir Grgec.

Prema općinskoj odluci, pravo na poticaje imaju vlasnici nekretnine koji su stalno zaposleni najmanje godinu dana od dana prijave na natječaj i nemaju u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt za stanovanje.

U roku od dvije godine moraju prijaviti prebivalište na toj adresi i na njoj živjeti najmanje desetak godina.

U slučaju da se ne radi o obnovi, nego o novogradnji na mjestu srušene stare kuće, vlasnik mora u roku od dvije godine ishoditi građevinsku dozvolu i završiti radove u roku od šest godina.

Dosad nijedna zamolba!

Po gradovima i selima na tisuće je starih kuća u kojima nitko ne živi, a nasljednici ih ne mogu ili ne žele prodati.

Upravo bi prodaja za lokalne vlasti bila najbolja opcija jer ne bi morali otvarati nove građevinske zone na rubnim dijelovima naselja. U Gradu Prelogu izračunali su da stotinu metara nove ulice za desetak kuća stoji oko 550.000 kuna, a od komunalnog doprinosa skupi se samo 350.000 kuna.

– U tih 550.000 kuna ulazi izrada projektne dokumentacije, asfalt, nogostupi, zelene površine i javna rasvjeta – pojašnjava pročelnik Željko Poredoš.

Kako bi potaknuli kupce da se odluče za napuštene kuće u gradskim ulicama, posebno u samom centru, u Gradu su lani donijeli odluku o smanjenju komunalnog doprinosa za 50 posto za obnovu, dogradnju i rekonstrukciju stambenih objekata.

Nude i pokrivanje troškova legalizacije objekata sagrađenih prije 1996. godine. No, dosad nije stigla nijedna molba za te pogodnosti. piše