Vitaminom B protiv Alzheimerove bolesti

680

Dodaci prehrani jeftin su i neočekivano učinkovit put do usporavanja smanjivanja mozga i do 50 posto.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti, koji se obilježava 21. rujna, oboljeli mogu dočekati uz novu nadu u lijek za ovu neizlječivu, degenerativnu bolest mozga. Svjetski su mediji, naime, u četvrtak bombastično popratili objavljene rezultate istraživanja prema kojima bi vitamin B mogao dvostruko usporiti smanjivanje mozga u starijih osoba. Britanci, koji su istraživanje proveli, vitamin B, zbog njegove pristupačnosti, već zovu “lijekom za 10 penija”.

lakirani_stari_noktiPrvi važniji dokazi

Za vitamin B, odnosno vitamine B-kompleksa, već se odavna zna da mogu biti korisni kod Alzheimerove bolesti, a često se upotrebljavaju i vitamini C i E. No, dosad nije bilo sustavnih istraživanja.

Prema studiji koju je nad 186 osoba proveo Oxford Project, smanjivanje mozga oboljelih od Alzheimera usporeno je 30, a čak i do 50 posto u onih koji su dobivali visoke doze vitamina B, odnosno folne kiseline, B6 i B12 u obliku dodataka prehrani.

– Bilo bi vrlo pozitivno kad bi vitamin B uistinu bio toliko učinkovit jer bi to bila vrlo jeftina terapija – pozitivno je na vijest o istraživanju reagirao doc. dr. sc. Ninoslav Mimica, psihijatar, te predsjednik Udruge za Alzheimerovu bolest.

– Dosad su postojala određena vjerovanja kako vitamini mogu pomoći, ali obično ih se propisuje tek kad su simptomi Alzheimerove bolesti očiti, što je prekasno za preventivu – ističe dr. Mimica.

“Zaštita” mozga

Rezultati istraživanja za koje se liječnici slažu da je premašilo sva realna očekivanja revolucionarni su zbog toga jer bi se upozorilo na način kako zaštititi mozak, a upravo to, čini se, rade ovi vitamini. Naime, brže smanjivanje mozga povezuje se s visokim razinama homocisteina, tvari koja se nalazi u krvi, a određeni vitamini B-kompleksa kontroliraju razinu te tvari.

– Nedostatak folne kiseline smatra se najčešćim uzrokom povišena homocisteina, a folna kiselina u dozi od 400 µg – 1 mg dobra je strategija prevencije i terapije. No ovu dozu teško je doseći svakodnevnom prehranom te su uz adekvatnu prehranu dodaci prehrani sigurnije rješenje. Kao terapija hiperhomocisteinemije, folnoj kiselini dodaju se i vitamini B6 (5 mg) i B12 (1 mg) – objašnjava nutricionistica Darija Vranešić Bender. Vitamini B- kompleksa mogu se inače naći u mesu, ribi, jajima i zelenom povrću.

Uz ove spoznaje te s obzirom na to da je riječ o vitaminima, a ne lijekovima, prevencija od Alzheimerove bolesti mogla bi započeti već pri dijagnosticiranju blagog kognitivnog oštećenja mozga, početnom stadiju demencije. Nakon 60. godine mozak se, inače, prirodnim putem smanjuje za pola posto godišnje, ali blago kognitivno oštećenje brzinu udvostručuje, a s Alzheimerovom je bolešću čak 2,5 posto u godini. Smanjenje od 50% bilo bi značajno.

Ako nova istraživanja, koja su svakako potrebna, pokažu da je ovo valjan lijek za Alzheimerovu bolest, to će značiti da vitamini mogu učiniti što farmaceutske kuće i znanstvenici dosad, usprkos silnom novcu utrošenom u istraživanja, nisu uspjeli postići lijekovima.

N. Mimica: Lijekovi za Alzheimera nisu na listi HZZO-a

Jeftin lijek poput ovog bio bi spas za oboljele Hrvate.
– Na HZZO-ovoj listi nema ni jednog od pet lijekova koji usporavaju razvoj ove bolesti, pa ih bolesnici mjesečno plaćaju i do 2000 kn. To je posebno apsurdno za zemlju starog stanovništva kao što je naša, jer je upravo dob glavna predispozicija za Alzheimerovu bolest – kaže psihijatar Neven Mimica. piše