Vrijeme berbe

911

Antidepresiv iz obližnje livade. Pomaže kod niza bolesti, između ostalog, opekotina, uboda insekata, herpesa, suhe nosne sluznice, slabokrvnosti, živčanih tegoba. Ljeto je vrijeme berbe, zato skoknite do livade i prikupite prirodni lijek.

palac_upHypericum perforatum, gospina trava, pljuskarica, strašno zelje i kantarion, imena su jedne biljke zvjezdastih žutih cvjetova koji će ispustiti crveni sok ako ih zdrobite. Raste po suhim travnjacima, kamenjarskim pašnjacima i šumskim prosjecima diljem Europe.

Rimljani i Grci od gospine trave pleli su vijence i stavljali ih na glave svojih božanstava. U novije vrijeme, bila je istraživana kao potencijalni antidepresiv u Njemačkoj i bivšem Sovjetskom Savezu, a ljekovita svojstva nekih njezinih komponenti istražuju se i danas kao lijekovi kod stanja kao što su zabrinutost, depresija i osjećaj beskorisnosti.

Svi nadzemni dijelovi biljke su ljekoviti i mogu se upotrijebiti za izradu čajeva i ulja. Najbolje ju je brati krajem lipnja kada je u punom cvatu (cvate od lipnja do kolovoza). Najčešće se povezuje u snopiće i suši na sjenovitom i prozračnom mjestu. Pokazalo se da pomaže kod niza bolesti, između ostalog, opekotina, uboda insekata, herpesa, suhe nosne sluznice, slabokrvnosti, živčanih tegoba itd.

Prema riječima pokojnog Dr. Varra Tylera, bivšeg profesora farmakognozije (farmacije prirodnih spojeva) i rektora sveučilišta Purdue u Indiani, različiti kemijski spojevi gospine trave pogodno djeluju na ublažavanje blage depresije, a najbolje je ako se uzimaju 1-2 šalice dnevno kroz period od 4-6 tjedana.

Ulje od gospine trave tj. kantarionovo ulje koristi se za liječenje grčeva za vrijeme menstruacije i sunčevih opekotina. Najdjelotvornije je ako se istovremeno uljem masiraju bolna mjesta i pije čaj od gospine trave. Dobiva se sjeckanjem svježih listova i cvjetova u maslinovo ulje ili ulje uljane repice. Takva se mješavina zatim mora ostaviti na suncu 3 do 4 tjedna, iscijediti i nakon toga se boca ostavlja na tamnom i hladnom mjestu.

Treba napomenuti da ulje nije pogodno za zaštitu tijekom sunčanja. Naime, nije preporučljivo koristiti oralne pripravke od gospine trave za vrijeme trudnoće te za vrijeme intenzivnog izlaganja suncu, što može izazvati pojačanu osjetljivost kože na sunčevu svjetlost. piše