Za probavni trakt

761

Biljka koja uklanja vjetrove i grčeve. Koja bi nam biljaka mogla najbolje pomoći kod probavnih smetnji i bolova u crijevima? Ulja koja sadrži, posebno mentol i menton, opuštaju glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, što pomaže u smanjivanju grčeva.

biljkagrevi

Zanimljivo britansko istraživanje pokazalo je da je metvica odlično rješenje za probavne probleme. Gastroenterolozi su nasprejali endoskope (cjevaste instrumente koji se koriste u kolonoskopiji) razrijeđenim uljem metvice i primijetili da ono zaustavlja bolne grčeve za manje od 30 sekundi.

Zbog antispazmodičkih svojstava metvica je prirodni izbor za olakšavanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva, stanja koje izaziva nepredvidljive grčeve, probavne smetnje i, naizmjenično, zatvor i proljev.

Jedno drugo istraživanje, provedeno u Tajvanu, s pacijentima koji boluju od sindroma iritabilnog crijeva pokazalo je da metvica znatno smanjuje napuhnutost i vjetrove. Pacijentima su davane kapsule ulja metvice 15 do 30 minuta prije obroka. Bolovi u trbuhu bili su znatno smanjeni, a u nekim slučajevima su i potpuno nestali.

Liječnici koji pokazuju zanimanje za biljne lijekove sada preporučuju metvicu za velik broj probavnih tegoba.

Vjetrovi
Metvica može spriječiti napuhnutost jer potiče probavu.

Žučni kamenci
Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju da metvica pomaže u rastapanju žučnih kamenaca i da bi možda mogla smanjiti potrebu za operacijom.

Mučnina
Metvica ima lagano anestetičko djelovanje na sluznicu želuca i smanjuje blagu mučninu.

Čir na želucu
Metvica smanjuje bol i pomaže u zacjeljivanju.

Ipak, budite oprezni! Nemojte uzimati metvicu ako često patite od žgaravice. Ona može opustiti ezofagealni sfinkter, prsten mišića koji sprečava vraćanje jakih želučanih kiselina u ezofagus. piše