Zaboravite na kosti

723

Dodaci kalcija vas mogu ubiti. Dodaci kalcija povezani su s višom stopom srčanih udara kod starijih žena. Naime, visoke koncentracije kalcija u krvi utječu da arterije postanu tvrde i neelastične.

crveno_srceStarije žene koje zbog moguće osteoporoze uzimaju dodatke kalcija kako bi učvrstile kosti mogu imati veći rizik od srčanog i moždanog udara, tvrdi se u novom istraživanju.

Ovo potvrđuje prijašnja istraživanja koja su sugerirala da uzimanje kalcija može učiniti više štete nego koristi. Tretira li se ovim dodacima 1.000 osoba, nakon samo pet godina, došlo bi do šest srčanih udara, a spriječilo bi se samo tri frakture kostiju.

Tim pod vodstvom profesora Iana Reida sa Sveučilišta Auckland na Novom Zelandu ustanovio je da se preporuka o uzimanju kalcija treba preispitati jer može rezultirati s više srčanih udara nego broja spriječenih fraktura kostiju.
Istraživači su gledali podatke sedmogodišnje studije Women’s Health Initiative (WHI) u kojoj se pratilo stanje 36.000 žena.
Ustanovili su da je uzimanje kalcija i vitamina D u obliku dodataka prehrani doprinijelo 25 postotnom povećanju rizika od srčanog udara i 15 postotnom povećanju rizika od moždanog udara. piše