A tolio je važna

700

stitnaPet faktora koji upropaštavaju štitnjaču. Sigurno već znate da ova mala žlijezda ima tako puno posla u tijelu. Putem hormona koje proizvodi, štitna žlijezda utječe na gotovo sve metaboličke procese u tijelu. Problemi sa štitnjačom mogu biti od malih povećanja štitnjače, koji ne zahtijevaju tretman, do po život opasnih tumora.

Najčešći problemi sa štitnjačom uključuju abnormalnu proizvodnju hormona. Previše hormona štitnjače dovodi do stanja koje se naziva hipertireoza, a premalo hormona do hipotireoze. Faktori koji dovode do problema u radu i bolesti štitnjače:

Svaka osoba je slučaj za sebe, no ipak se ukazuje na pet glavnih uzroka problema: loša prehrana, stres, genetika, trudnoća i menopauza.
Hipotireoza je najčešće posljedica deficijencije joda. Budući da je jod mineral u tragovima koji se u kombinaciji s tirozinom pretvara u hormone štitnjače T3 i T4, manjak joda je vrlo poguban faktor. Neka istraživanja ukazuju da nije dobro jesti prevelike količine soje, ječma i kasave, jer i oni mogu poremetiti rad štitnjače.
Druge studije su pokazale da nedostatak vitamina A, magnezija i željeza također mogu uzrokovati probleme sa štitnjačom.
Stres je također poguban, jer ukoliko traje predugo, hormoni stresa, poput kortizola, izazivaju neravnotežu u organizmu i štete štitnjači. Dakako, i usporen rad štitnjače stvara simptome stresa ili depresije, tako da je teško reći što dolazi prvo.
Dobra vijest je da se nakon pravovremene dijagnoze većina problema sa štitnjačom može tretirati.

Kako dolazi do prevelike proizvodnje hormona štitnjače?

Basedow-Gravesova bolest (difuzna toksična guša):
Odgovorna je za 70-80% slučajeva. Ova autoimuna bolest se najčešće javlja u mlađih žena. Glavni simptomi su difuzno povećanje štitnjače, egzoftalmus (buljave oči) i simptomi hipertireoze. Što stvara problem? Protutijela (anti-TPO, anti-Tg) djeluju na vlastite stanice štitnjače, tako da slično djelovanju hipofiznog tiroid stimulirajućeg hormona (TSH-a) stimuliraju štitnjaču na pojačano stvaranje i lučenje hormona štitnjače (tiroksin – T4 i trijodtironin – T3).

Toksični adenom
Ovdje je riječ o dobroćudnom tumoru (čvorićima), koji na isti način samostalno, bez kontrole TSH-a pojačano luči hormone štitnjače.

Subakutna upala štitnjače
Upala uzrokuje da iz štitnjače, tj. njenog tkiva oštećenog upalom ‘curi’ previše hormona, što dovodi do kratkotrajnog hipertireoidizma. Obično traje par tjedana, ali može i po par mjeseci.

Problem u radu hipofize
Iako je ovo uzrok u vrlo malo slučajeva, problemi u radu štitnjače mogu imati i ovaj uzrok.

Simptomi hipertireoze:

•nervoza, nemir i emocionalna nestabilnost, nesanica, tresavice
•pretjerano znojenje i slabo podnošenje vrućine
•ubrzan rad i lupanje srca, ponekad i pojava nepravilnosti rada srca (aritmije)
•krvni tlak je obično umjereno povišen
•stolice su učestale, a oboljele osobe, unatoč dobrom ili čak povećanom teku, gube na tjelesnoj težini
•koža je topla, vlažna i meka, ponekad se javlja crvenilo dlanova i depigmentacija ograničenih područja kože (vitiligo)
•kosa je tanka, svilenkasta, prorijeđena i često opada, a nokti su krhki, lako pucaju i odvajaju se od ležišta
•otežano penjanje uz stepenice uslijed slabosti i gubitka snage u mišićima natkoljenice i nadlaktice
•česte nepravilnosti menstrualnog ciklusa – manji broj mjesečnica ( oligomenorea) ili one u potpunosti izostaju ( amenorea)
•kod Basedowljeve bolesti je vrlo čest nalaz egzoftalmusa na očima: karakterističan pogled s razmaknutim kapcima, rijetko treptanje, zaostajanje kapaka pri pogledu prema gore, a oči često suze. Smanjena oštrina vida može upućivati na oštećenje očnog živca

Hipotireoza – kako dolazi do ove pojave

Hipotireoza je čista suprotnost prethodnog stanja. Nastaje zbog smanjene funkcije štitnjače, tj. manjka hormona štitnjače. Proizvodnja energije u tijelu ovisi o hormonima štitnjače, pa njihov nedostatak dovodi do gubitka energije.

Hipotireoza se razvija postupno, a simptomi su često nespecifični. Budući su sve stanice u tijelu zahvaćene nedostatkom hormona štitnjače, prisutni su simptomi i znakovi koji potječu iz različitih organa i organskih sustava.

Hashimotov tireoiditis
Najčešći uzrok hipotireoze je ovaj kronični limfocitni tireoiditis ili limfomatozna struma. Autoimuna ili autodestruktivna bolest nastaje zbog poremećenog imunološkog sustava. Tijekom bolesti dolazi do kroničnog uništavanja tkiva štitnjače uz posljedično popunjavanje defekta fibroznim (ožiljnim) tkivom i limfocitima. Češća se javlja kod žena, a učestalost raste s godinama. Zanimljivo da se u početku bolesti može javiti prolazna hipertireoza zbog naglog oslobađanja hormona iz oštećenog tkiva.

Uklanjanje štitnjače
Štitnjača se može kirurški ukloniti ili kemijski uništiti pri liječenju hipertiroidizma.

Izlaganje prevelikoj količini joda
Nakon liječenja radioaktivnim jodom, izlaganje nekim lijekovima za sinuse i prehladu, izlaganje lijeku za srce amiodarone ili nekim kontrastnim bojama prije snimanja X-zrakama.

Izlaganje litiju
Ovaj lijek (za manično-depresivna bolesti) ponekad se navodi kao uzrok hipotireoze.

Ostali tireoiditisi
Riedelova guša i subakutni tireoiditis.

Dob i trudnoća
Oko 10% svih žena starijih od 50 godina imaju hipotireozu. Ugroženije su i trudnice.

Simptomi hipotireoze:

•koža je suha i perutava, sklona upalnim poremećajima (akne, impetigo, ekcemi, erizipel i sl.), te svrbežu (naročito zimi)
•zadržavanje tekućine u tkivima: žućkasti miksedem kože, podbuhlo lice, otok kapaka, uvećan jezik, glas postaje dublji, češće grlobolje, poremećaj sluha, oticanje potkoljenica (pretibijalni edemi)
•kosa je tanka, kosa opada i prorjeđuje se, pojava ćelavosti
•kroničan umor i iscrpljenost je jedan od najčešćih simptoma (oboljele osobe često se žale da su iscrpljene, iako dovoljno i dobro spavaju, te ne postoji neki očiti razlog zbog kojeg bi se trebale tako osjećati), osjećaj iscrpljenosti dodatno stvara napetost i razdražljivost.
•psihomotorna usporenost, nesposobnost koncentracije i zaboravljivost; mogući različiti poremećaji raspoloženja, od razdražljivosti, poremećaja spavanja (pretjerana pospanost i spavanje), depresije, pa do pravih psihotičnih simptoma (deluzije, halucinacije, paranoja) zbog kojih osoba s hipotireozom može zabunom završiti čak i na psihijatriji.
•usporen metabolizam koji se očituje smanjenom potrošnjom kisika u tkivima i smanjenom aktivnošću oksidacijskih enzima; niža bazalna tjelesna temperatura i nepodnošenje hladnoće; smanjeno znojenje; usporen rad srca (bradikardija); povećana razine kolesterola, LDL i triglecerida u krvi; tjelesna težina povećana ili bez promjena; apetit smanjen ili normalan; stalnom umoru pridonosi i često prisutna anemija unatoč dostatnoj količini željeza i vitamina (normokromna, normocitna anemija).
•pojava gušavosti
•povišen krvni tlak
•opstipacija
•poremećaji menstrualnog ciklusa, najčešće u obliku nepravilnih, obilnih krvarenja (menoragija)
•neplodnost
•mišićna slabost, grčevi, bolovi u mišićima i zglobovima, ponekad nestabilnost hoda (ataksija)
•usporeno cijeljenje, pa tako manjim porezotinama i ranicama koje inače gotovo ne bi ni primjetili, treba više vremena da zacijele.

Ako je dugo vrijeme zapuštena, hipotireoza može dovesti do jednog oblika kome koja zahtijeva hitnu injekciju hormona.
Hipotireoza je posebno opasna za novorođenčad i malu djecu. Nedostatak hormona štitnjače može dovesti do kretenizma ili patuljastog rasta.
Rak štitnjače je vrlo rijedak i javlja se tek kod 10 posto čvorića. Osobe koje su u ranijim godinama života bile podvrgnute radioterapiji glave i vrata imaju nešto veći rizik za razvoj raka štitnjače.
Tretman za štitnjaču u stanju smanjenog lučenja hormona najčešće uključuje supstitucionu (nadomjesnu) terapiju. Ovdje treba paziti da ona bude ‘izbaždarena’, tj. da se ne unosi prevelika doza hormona. Naime, ako dođe do unosa prevelike doze hormona može doći do hipertireoze. Zbog hipotireoze se tablete piju doživotno, ali se doza mora odrediti individualno. Određivanje doze mora provesti liječnik endokrinolog, pod čijom biste kontrolom trebali biti sve dok se unosom primjerene doze hormona ne dovedete u stanje eutireoze. piše