Balada o Narayami

1021

Japanski film Balada  o  Narayami (Imamure  Shohei, iz  1983). Radnja filma temeljena  je  na  legendi  o  sedamdesetogodišnjacima  koji  odlaze  na  planinu  kako bi bez hrane i skrovišta dočekali smrt. U jednoj sceni filma potomak brutalno nogom gura starca u provaliju.

japanRadnja se događa u malom, siromašnom selu u vrijeme feudalnog Japana. Zbog izuzetno teških životnih uvjeta u selu se primjenjuje okrutna tradicija tzv. Obasuteyama koja se odnosi na običaj da se eliminira slabiji ili stariji član obitelji kako ne bi predstavljao teret svojoj zajednici. Običaj se sastojao u tome da se dotičnog člana obitelji ostavi na nekom udaljenom, samotnom mjestu kako bi ondje umro. U budističkim predanjima, najstariji sin obitelji bio je zadužen da odnese vlastitu majku (ili oca) na svojim leđima na obližnju planinu i tamo je prepusti (ne)milosti sudbine i prirode. Tijekom tog jezivog putovanja, majka bi razmicala grančice na putu da im olakša uspon i ujedno ih trgajući ostavljala vidljivu prohodnu stazu kako bi joj sin poslije lakše našao put kući.

U ovom filmu, Orin je vitalna starica koja se bliži toj dobi, krepka i zdrava, i posvećena dobrobiti svoje obitelji. Godina je teška, zima oštra i nemilosrdna a urod je bio slab.

Snimljen prema istoimenoj noveli pisca Shichirō Fukazawa.