Pothvat koji daje nadu

667

EKSKLUZIVNO Hrvat otkrio lijek za tešku i zatrašujuću bolest: Primijenio je eliksir mladosti! Istraživanje je objavljeno u uglednom časopisu Science Translational Medicine, a pobudilo je veliku pažnju javnosti i medija.

Eliksstarmladir mladosti s Uskrsnih otoka rapamicin mogao bi biti lijek za djecu oboljelu od progerije, neizlječive bolesti koja dovodi do ubrzanog starenja i smrti djece u dobi od 12 ili 13 godina.

Do ovog otkrića došla je skupina pod vodstvom hrvatskog znanstvenika dr. Dimitrija Krainca i dr. Francisa Collinsa, direktora američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) te voditelja projekta Ljudski genom.

Mutacija u genu

Istraživanje, objavljeno u uglednom časopisu Science Translational Medicine, pobudilo je veliku pažnju svjetskih medija, ali i nadu roditelja oko 250 djece u svijetu oboljele od te rijetke genetske bolesti.

Progerija pogađa jednu od osam milijuna beba, a ta djeca stare šest do osam puta brže nego ostala. Opada im kosa, koža im postaje tanka i prozirna, zglobovi su im artritični i izgledaju kao starci iako još nisu doživjeli ni tinejdžersku dob. Naposljetku, umiru od moždanog udara ili infarkta.

– Progerija je uzrokovana mutacijom u jednom genu, zbog čega se u stanicama nakuplja protein progerin. Tražili smo način na koji bi se progerin mogao ukloniti iz stanice i pritom smo testirali razne lijekove. Pokazalo se da je rapamicin najefikasniji – objasnio je Dimitri Krainc, profesor na Harvardu i suradnik splitskog MedILS-a.

Profesor neurologije

Rapamicin je tvar koju proizvode bakterije iz tla Uskrsnih otoka, a već dugo se koristi kao citostatik i lijek koji sprječava odbacivanje organa pri transplantaciji. No, znanstvenici su prije dvije godine pokazali da rapamicin ostarjelim miševima može produljiti život za 38 posto.

– Budući da rapamicin produljava život raznim organizmima, trenutačno ispitujemo na koji način rapamicin djeluje u normalnim stanicama, tj. na koji način produljava zdravlje stanica i organizma općenito – rekao je Krainc i naglasio kako bi klinički pokusi u liječenju progerije mogli početi već idućih mjeseci.

– Kako se rapamicin već koristi kod ljudi, može se vrlo brzo primjeniti i kod oboljelih od progerije. Vjerujem da će kliničke studije početi još ove godine – rekao je Krainc i naglasio da farmaceutske kompanije često smatraju da se ne “isplati” tražiti lijek za rijetke bolesti.

Dr. Dimitri Krainc diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a zatim se znanstveno i klinički usavršavao na Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School, gdje je profesor neurologije.

Surađuje na MedILS-u

Godine 2003. vratio se u Hrvatsku, gdje je kraće vrijeme vodio Kliniku za neurologiju KBC-a Rebro te bio voditelj Centra za genomiku na Medicinskom fakultetu. Krainc od 2005. godine surađuje na MedILS-u u Splitu, gdje je voditelj znanstveno-istraživačkog projekta “Mehanizmi neurodegeneracije”. piše