(Ne)rad im škodi

1073

Muškarci ne bi trebali ići u mirovinu prije svojih supruga. Raditi skraćeno radno vrijeme nakon umirovljenja može olakšati prijelaz u mirovinu te poboljšati zdravlje, tvrde znanstvenici.

njih_dvojeUsamljenost u mirovini može škoditi oženjenim muškarcima, barem ako je suditi po novom američkom istraživanju. Naime, oženjeni muškarci ne bi trebali ići u mirovinu prije svojih supruga jer neće biti nikoga kod kuće da se brine o njima i njihovu zdravlju. 

Oženjenima fali supruga 

I dok se ženama zdravlje poboljšava nekoliko godina nakon umirovljenja, oženjeni su muškarci uvjereni kako se njihovo fizičko zdravlje pogoršava kada su bez posla i sve dok im se njihove supruge ne pridruže u umirovljeničkom životu. 

Kada se žena brine o njima, tada su muškarci i zdraviji, otkrila je anketa Sveučilišta Missouri provedena među umirovljenim parovima, a izvijestio je The Telegraph. 

Treba raditi skraćeno 

No, pogoršanje zdravstvenog stanja kod muškaraca u mirovini možda je samo plod njihove mašte. Studija je otkrila kako muškarci imaju manji rizik od srčanih problema nakon umirovljenja dok kod žena nema promjena. Dobre pripreme za promjene u načinu života, ali i u zdravlju vode do bolje mirovine za bračne parove, smatraju istraživači. 

– Raditi skraćeno radno vrijeme nakon umirovljenja može pomoći olakšati prijelaz u mirovinu te znatno poboljšati zdravlje u kasnijim godinama života – istaknula je profesorica Angela Curl te zaključila kako postoji mnogo zdravstvenih pogodnosti za one koji ostaju raditi jer raditi samo nekoliko sati svaki tjedan može poboljšati zdravlje. piše