VELIK ODAZIV NA PETICIJU „VEĆE MIROVINE ODMAH!“

13

VELIK ODAZIV NA PETICIJU „VEĆE MIROVINE ODMAH!“

33.500 potpisa umirovljenika za novu Vladu RH

Peticiju „Veće mirovine odmah!“ Sindikat umirovljenika Hrvatske pokrenuo je 28. veljače, a u mjesec i pol dana prikupljeno je 33.540 potpisa, što je svakako zavidna brojka, pogotovo što su se potpisi prikupljali u predizborno vrijeme kada je pažnja cjelokupne javnosti bila usmjerena na političke stranke. Nažalost, na pokretanje prikupljanja potpisa SUH je natjeralo izbjegavanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava da od studenog 2023. godine sazove sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kako bi se definirali rokovi i modeli uvođenja 13. godišnje naknade, odnosno tzv. 13. mirovine, te nove formule usklađivanja mirovina te postigao dogovor oko ostalih SUH-ovih zahtjeva, prije svega ukidanja penalizacije pri ispunjavanju uvjeta za starosnu mirovinu, te svim majkama omogućilo dodanih 12 mjeseci staža po djetetu.

Predstavnici SUH-a su se u razdoblju prije izbora također sastajali sa čelnicima hrvatskih političkih stranaka, kako bi saznali da li će u svojim programima ili svojim djelovanjima zagovarati politike i mjere koje će se odnositi na poboljšanje standarda umirovljenika. Upravo je jedan od ciljeva peticije bio potaknuti sve političke opcije da posvete punu pozornost na najugroženiju hrvatsku populaciju. Izborna kampanja je pokazala kako je položaj starijih osoba doista i bio u fokusu interesa mnogih stranaka, a broj skupljenih potpisa svakako je pokazatelj da se hrvatski umirovljenici osjećaju poniženima i žele promjene odmah,

Važno je istaknuti i kako se peticija mogla potpisati i online na web platformi peticijeonline.com, te ju je na taj način potpisalo 12.100 osoba iz više od 200 hrvatskih gradova i općina, a koji su imali opciju ostavljati i komentare, koji su redom bili upečatljivi, a neki i potresni, jer ukazuju na rastuće siromaštvo i nezadovoljstvo hrvatskih umirovljenika.

Stoga u ime onih koji su najsiromašniji i najnesretniji u ovoj zemlji prenosimo njihova očekivanja da će se u vrlo brzom roku formirati nova hrvatska Vlada koja će u većoj mjeri nego prijašnja pokazati socijalnu osjetljivost prema umirovljeničkoj populaciji, i koja će prestati ignorirati zahtjeve iz SUH-ove peticije. Svi prikupljeni potpisi, svo nezadovoljstvo hrvatskih umirovljenika pretočeno u papir i dalje je na čekanju, čeka novu vlast i nadu u bolja vremena. Stoga će predstavnici SUH-a sve potpise uručiti novoj Vladi, čim ona postane funkcionalna.

Srdačan pozdrav,                       Sindikat umirovljenika Hrvatske                                                                                                                                                        Jasna A. Petrović, predsjednica