Jasan simptom

785

Saznajte prijeti li vam srčana bolest! Koliko brzo ili sporo naše srce treba kucati? Dovoljno dobro da se kisik i hranjive tvari pumpaju po tijelu. No zapravo relativno manji broj srčanih otkucaja sugerira da je kardiovaskularni sustav efikasniji.

EKGDakako on ne bi smio biti manji od 60 otkucaja u minuti niti viši od 100. Nepravilan rad srca ukazuje da srce ne obavlja svoju funkciju zadovoljavajuće, dakle šteti organizmu, a i samo se opterećuje. Zbog aritmije može doći do razvoja ozbiljnijeg oštećenja srčanog mišića. A kronična aritmija može oštetiti i oslabiti srčani mišić.

“Postoji niz dokaza da je veći broj otkucaja srca (puls dok mirujemo) povezan sa srčanim bolestima. Posebno s ishemičnim srčanim bolestima koje uključuju smanjeni protok krvi (i kisika) koji dolazi do arterija i srčanog mišića,” kaže dr. Jonathan Whiteson, direktor Cardiovascular Rehabilitation Program na New York University Langone Medical Center. Ovaj efekt je vidljiviji kod žena nego kod muškaraca. Studija objavljena u Journal of Epidemiology and Community Health sugerira da kod žena do 70-e godine života svako ubrzanje otkucaja srca za 10 u minuti povećava rizik ishemične srčane bolesti za 18 posto. kod muškaraca se rizik povećava za 10 posto za svakih 10 otkucaja više u minuti. Ovi podaci su jednaki bez obzira na dob osobe.

Isto istraživanje je pokazalo da žene koje imaju veću razinu fizičke aktivnosti mogu znatno smanjiti rizik od smrti, za razliku od onih koje su uglavnom pasivne. Kod muškaraca nisu uočene ove koristi od aktivnosti, no znanstvenici smatraju da je to posljedica činjenice da muškarci pretjeruju s procjenom vlastite fizičke aktivnosti.

Normalan broj otkucaja srca pri mirovanju trebao bi se kretati između 60 i 100 u minuti. Izmjerite puls tako da brojite koliko je otkucaja u 15 sekundi pa pomnožite s četiri.piše