Mačke nas kontroliraju

838

Ako ste se pitali tko vodi kolo, vi ili vaša mačka, mogli ste pitati miševe. Znanstvenici su dokazali da, osim sirotim glodavcima, mačke vrlo uspješno manipuliraju i ljudima.

macaKako kućne mačke kontroliraju svoje ljude? Posebnim tipom alarmantnog, zvonkog mijaukanja, tvrdi se u studiji objavljenoj u novom broju časopisa Current Biology.

Ovo je mijaukanje zapravo predenje upotpunjeno zvonkim pozivom upomoć. Naime ljudi često misle da je predenje znak sreće, no mnoge mačke predu jer žele hranu. Ljudima su ovi zvukovi uznemirujući i teško ih ignoriraju.

“Ta mješavina svojevrsnog plača i predenja koji povezujemo sa zadovoljstvom vrlo je suptilan način traženja pažnje. Bez predenja mačke bi vjerojatnije bile izbačene iz sobe”, kaže Karen McComb sa Sveučilišta Sussex.

Prijašnja istraživanja pokazala su sličnost između dječjeg plača i mijaukanja. Prof. McComb kaže da se ovaj mačji plač pojavljuje u maloj količini kad god mačke predu, no pojačava se i dramatično naglašava ako su naučile da će tako pokrenuti ljude.

Osim toga uobičajenije je kod mačaka koje žive sa samcima nego kod onih koje žive u brojnom kućanstvu, koje obično ne pleše kako mačka svira. piše