Tableta mladosti s Uskršnjeg otoka

751

Znanstvenici su euforični. Na tri ugasla vulkana čiji vrhovi tvore trokutasti otok najpoznatiji po tajanstvenim kamenim kipovima pronađena je tvar koja miriše na eliksir mladosti.

uskrnje_kamenjeNajizoliraniji nastanjeni otok na svijetu možda krije ono što želi većina čovječanstva. Na Uskršnjem otoku ili Rapa Nuiu sedamdesetih godina 20. stoljeća pronađen je rapamycin – tvar koja po mišljenju uvaženih znanstvenika usporava proces starenja.

Naime, nedavno su njome pomladili miševe. Američki znanstvenici iz Teksasa, Michigana i Mainea stare su miševe tretirali rapamycinom, a oni su produžili očekivani životni vijek za čak 38%. Rezultati objavljeni u časopisu Nature podigli su očekivanja o mogućem usporavaju procesa starenja kod starijih ljudi.

Za sada tvar ima vrlo nezgodnu nuspojavu. Dr. Lynne Cox, stručnjakinja na polju starenja sa Sveučilišta Oxford, studiju je nazvala “uzbudljivom” i u svojoj izjavi BBC-u odmah dodala: “Posebno je zanimljivo da je lijek bio efikasan i kod starijih miševa. No ni u kojem slučaju nitko još ne bi smio pomišljati upotrijebiti ovaj lijek za produženje svog životnog vijeka jer rapamycin suzbija imunitet. I dok su laboratorijski miševi bili zaštićeni od infekcija, to kod ljudske populacije nije moguće.”

“Mi vjerujemo da je ovo prvi uvjerljivi dokaz da se proces starenja može usporiti, a životni vijek produžiti uz pomoć terapije lijekom čak i kad se počne u starijoj dobi”, rekao je prof. Randy Strong s University of Texas Health Science Center.

Lijek se već koristio u sprečavanju odbacivanja organa pri transplantaciji i kod stenta implantiranih zbog protočnosti krvnih žila. Testira se i kao mogući lijek za rak.

Dr. Arlan Richardson, s Barshop Institutea, rekao je: “Bavim se istraživanjem procesa starenja već 35 godina, tijekom kojih se pojavilo mnogo nazovi ‘anti-ageing’ intervencija, no nikad se nisu pokazale uspješnima. Nisam ni pomišljao da bi mogli pronaći tabletu protiv starenja za mojeg životnog vijeka. Međutim rapamycin obećava upravo to.” piše