Što stranke nude umirovljenicima

863

Veliko biračko tijelo na koje će mnogi u kampanji ciljati živi jako loše: Provjerili smo što stranke nude umirovljenicima

Veliko biračko tijelo na koje će mnogi u kampanji ciljati živi ...

U kampanji će mnogi ciljati na glasove umirovljenika. To veliko biračko tijelo živi loše. Blok umirovljenici zajedno na današnjoj konferenciji za medije predlažu reformu drugog mirovinskog stupa. Provjerili smo i koje su ideje drugih umirovljeničkih stranaka.

Tri umirovljeničke stranke su na listama, no – znaju li umirovljenici za njih? ”Znate što, više se uopće s nikakvim strankama ne bavim, a nisam se nikad ni bavio”, kaže umirovljenik Jura. Većina ih se bavi time kako preživjeti.

”Nisam više zahtjevna. Godinu dana već ne jede mi se, ne pije mi se, ne hoda mi se – dobro je”, rekla je umirovljenica Ana.

Prosječna mirovina je 2525 kuna, a više od 262.000 umirovljenika preživljava s tek nešto više od 1600 kuna. Na jednog umirovljenika ide 1,23 zaposlenika. Prošle godine iz doprinosa je isplaćeno 57 posto ukupno isplaćenih mirovina, a proračuna nešto više od 42 posto. Povlaštenih mirovina je više od 178.000.

”Znam neke svoje poznanike koji jako teško žive. Nemaju onu mirovinu, a neki možda imaju i previše”, rekao je umirovljenik Jura.

Što predlažu stranke?

A što predlažu umirovljeničke stranke? Blok Umirovljenici zajedno izlazi sa samostalnim listama u 9 izbornih jedinica. Po glasove idu programom kojim predlažu povećanje novčane mase za mirovine od 10 posto odmah te izmjenu Zakona o obiteljskoj mirovini. Za to su da se omogući da se uz punu mirovinu može primati i 30 do 50 posto mirovine preminulog partnera. Predlažu i reformu drugog mirovinskog stupa.

”Ili da se sredstva iz drugog mirovinskog stupa transferiraju u prvi mirovinski stup ili da se kompletna sredstva transferiraju u treći, dragovoljni mirovinski stup. Dakle da to osoba ima na raspolaganju ili da se napravi kombinacija između varijante 1 i 2”, objašnjava Milivoj Šipka iz bloka Umirovljenici zajedno.

Iako su se u bloku nadali da će na izbore zajedno s Hrvatskom strankom umirovljenika, ona se priklonila većima, odnosno Restart koaliciji. Oni predlažu uvođenje majčinskog dodataka na mirovinu za sve žene. Podignuli bi cenzus za dopunsko zdravstveno i, također, osigurali primanje 50 posto mirovine preminulog supružnika.

”Sprječavamo žene, jer 93 posto korisnica obiteljskih mirovina su žene, da tonu u zonu siromaštva. Štitimo ih iznad zone siromaštva. Zašto se zakidaju oni koji su 70 ili 80 godina plaćali doprinose, a vrlo lako se daju onima koji nemaju ni godine staža”, kaže Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Promjena formule

I Stranka umirovljenika, koja na izbore ide s Domovinskim pokretom, dodala bi na mirovinu živog bračnog para od 50 do 70 posto mirovine preminulog partnera. Smatraju da je nužno osigurati prosječnu mirovinu za puni radni vijek u iznosu od 75 posto prosječne plaće. Predlažu i promjenu formule za usklađivanje mirovina.

”Ono što do sada nije bilo je da se na kraju godine vidi BDP. Ako je BDP išao gore, da se cjelokupna godina za taj porast korigira i povećaju mirovine”, govori predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić. Što umirovljenici misle o svem, jasno će reći će na izborima. Piše