I vi ga jedete?

703

Ubrzava probavu i usporava starenje. Gdje god se uzgajao, sezam je bio smatran ljekovitom hranom tj. namirnicom koja usporava starenje. Pogledajte zašto.

migSezam je sićušna sjemenka bogata je uljem, a neke ga vrste sadrže i do 60 posto. Riječ je o vrlo dragocjenoj masnoći: 84 posto njegovih masnih kiselina nezasićenog su tipa. Te su masnoće nužne za održavanje arterija mekanima i elastičnima. Gdje god se uzgajao bio je smatran ljekovitom hranom tj. namirnicom koja usporava starenje.

Svoju ljekovitost može zahvaliti obilju vitamina E – poznatom antioksidansu. U sezamovim sjemenkama postoje i dva posebna spoja – sezamin i sezamolin: riječ je o vrlo dragocjenim supstancijama koje snižavaju kolesterol u krvi, ubrzavaju probavu te smanjuju stvaranje kolesterola u jetri. Osim što ga možemo koristiti kao dodatak kruhu, kolačima i jutarnjim žitaricama, on može biti pretvoren i u dva iznimno zanimljiva pripravka: gomashio i tahini. Tahini se dobiva od mljevenih oljuštenih ili neoljuštenih sjemenki sezama pomiješanih sa sezamovim uljem u gustu pastu.

Sezam pomaže kod bolova i upala koje izaziva reumatoidni artritis, ublažava grčeve koje uzrokuje astma te sprječava gubitak koštane mase. A budući da blagotvorno djeluje na kožu, sezamovo se ulje često koristi za masažu. Ono sadrži lecitin koji pomaže stanicama mozga i živčanog sustava. Preporučuje se kod umora, depresije, za pomlađivanje i povećanje energije. piše