“Inflammaging”

967

Pazite što jedete: Starenje je neizbježno, ali može ga se usporiti pravilnom prehranom

Starenje je neizbježno, ali graciozno starenje je moguće. Izraz ‘inflammaging’, koji dolazi od kombinacije riječi ‘inflammation’ (upala) i ‘ageing’ (starenje), sve više privlači pozornost u medicinskim istraživanjima te u svijetu zdravlja i zdravog načina života. Spoj riječi ‘upala’ i ‘starenje’ označava koncept prema kojem upala dovodi do brzog starenja kože, no proces starenja drastično se može usporiti pravilnom prehranom, posebice jednom namirnicom

Kada je u pitanju starenje, obično su prva stvar na koju pomislimo vidljivi znakovi kao što su bore i dehidrirana koža s manje punoće i elastičnosti. Istina je to da je zdrava koža ogledalo zdravog tijela, a kao najveći organ, ona služi kao prva barijera u obrani od toksina iz okoliša. Zdravlje kože temelji se na više čimbenika, od kojih neki uključuju izbor načina života (naprimjer, izlaganje sunčevim zrakama, konzumacija alkohola, korištenje proizvoda koji sadrže štetne kemikalije), ali i ono što se događa na staničnoj razini.

Treba imati na umu to da se upala prirodno javlja u našem tijelu kao dio imunološkog odgovora. Naše tijelo sposobno je pokrenuti akutni (kratkoročni) upalni odgovor, posebno kada se bori protiv virusa i bakterija. Kako starimo, protuupalni čimbenici počinju nadjačavati protuupalne markere pa kronična upala postaje norma, uzimajući danak koji se odražava na čitavo tijelo.

Omega-3 masne kiseline su ključne

Iako se proces starenja ne može zaustaviti, upalni proces svakako se može minimizirati dobrom prehranom, počevši od omega-3 masnih kiselina. Name upravo su omega-3 kiseline esencijalni nutrijent koji naše tijelo ne može proizvesti, što znači da ih moramo unijeti prehranom. Ove supstance, koje se proizvode samo u oceanima, posebice varijante DHA i EPA, ključne su za održavanje zdrave kože.

Omega-3 masne kiseline potrebne su za održavanje prirodne zaštitne barijere kože protiv čimbenika iz okoliša zbog kojih ona gubi vodu. Nedostatak ovih masnih kiselina negativno djeluje na njezinu barijeru i dovodi do suhe kože. Drugim riječima, omega-3 masne kiseline pomažu u zadržavanju vlage te pogoduju glatkoj i mekoj koži – u osnovi smanjuju pojavu bora. Omega-3 poboljšava i sastav masnih kiselina u koži, pa ona ostaje meka i manje upaljena kada su te kiseline redovit dio prehrane. Održavanje razine masnih kiselina na visokoj razini također pomaže u smanjenju učinka oštećenja od zraka sunca i poboljšanju stanja osjetljive kože, poput ekcema, psorijaze i rozaceje.

Masna riba najbolji je izbor 

Preporučljivo je jesti dvije porcije masne ribe tjedno, a naše tijelo ovisi o masnoj ribi iz oceana kao jedinom izvoru kiselina DHA i EPA. Također, sićušni rak, kril, privlači pažnju kao još superiorniji izvor omega-3 masnih kiselina. Krilovo ulje također sadrži kiseline EPA i DHA, koje se nalaze u ribljem ulju, no uz dva dodatna hranjiva sastojka – kolin i snažan antioksidant astaksantin.

No treba biti oprezan prilikom unosa omega-3 kiselina zbog kvalitete i izvora ribe. Mnogi dodaci ribljeg ulja sadrže visoke razine žive ili drugih toksina pa valja biti oprezan pri odabiru.

Omega-3 masne kiseline imaju moćnu ulogu ne samo u izgledu kože i pojavi vanjskih znakova starenja, već istovremeno podržavaju zdravlje mozga, očiju, srca, zglobova i jačaju imunitet. One su esencijalni nutrijent koji je svakako potrebno uključiti u redovitu prehranu, po mogućnost barem dva puta tjedno. Ako pak niste u mogućnosti slijediti pravila uravnotežene prehrane, onda je dobar izbor suplementacija. Ne postoji ništa moćnije od zdrave prehrane koja će zadovoljiti potrebe tijela i omogućiti da ono učinkovito funkcionira te vam pomoći da živite zdravije i dulje. piše