IZNENAĐENJE JE STIGLO!

478

Ravnatelj Medicinskog fakulteta Sveučilišta George Washington tvrdi da je mozak starije osobe mnogo praktičniji nego što se uobičajeno vjeruje. U ovoj dobi međudjelovanje lijeve i desne hemisfere mozga postaje skladno, što proširuje naše kreativne mogućnosti. Zato među ljudima starijim od 60 godina možete pronaći mnoge ličnosti koje su tek započele svoje kreativne aktivnosti.

Naravno, mozak više nije tako brz kao u mladosti. Međutim, dobiva na fleksibilnosti. Stoga smo s godinama skloniji donošenju ispravnih odluka i manje smo izloženi negativnim emocijama. Vrhunac ljudske intelektualne aktivnosti događa se oko 70. godine života, kada mozak počinje raditi punom snagom.

S vremenom se povećava količina mijelina u mozgu, tvari koja olakšava brzi prolaz signala između neurona. Zbog toga se intelektualne sposobnosti povećavaju za 300% u odnosu na prosjek.

Također je zanimljiva činjenica da nakon 60 godina osoba može koristiti 2 hemisfere u isto vrijeme. To vam omogućuje rješavanje mnogo složenijih problema.

Profesor Monchi Uri sa Sveučilišta u Montrealu smatra da mozak starije osobe odabire put koji troši manje energije, eliminira nepotrebno i ostavlja samo prave opcije za rješavanje problema. Provedeno je istraživanje u kojem su sudjelovale različite dobne skupine. Mladi su bili vrlo zbunjeni dok su prolazili testove, dok su oni stariji od 60 godina donijeli ispravne odluke.

Sada, pogledajmo karakteristike mozga između 60. i 80. godine. One su stvarno ružičaste.

KARAKTERISTIKE MOZGA STARIJE OSOBE.

  1. Neuroni u mozgu ne umiru, kao što kažu svi oko vas. Veze među njima jednostavno nestaju ako se čovjek ne bavi umnim radom.
  2. Smetnja i zaboravljivost nastaju zbog preobilja informacija. Stoga se ne morate cijeli život usredotočiti na nepotrebne sitnice.
  3. Od 60. godine čovjek pri donošenju odluka ne koristi samo jednu hemisferu mozga, kao mladi ljudi, već obje.
  4. Zaključak: ako osoba vodi zdrav način života, pokretna je, ima održivu tjelesnu aktivnost i potpuno je mentalno aktivna, intelektualne sposobnosti NE Opadaju s godinama, one jednostavno RASTE, dosežući vrhunac u dobi od 80-90 godina.

ZDRAVI SAVJETI:

1) Ne boj se starosti. 2) Težite intelektualnom razvoju. 3) Naučite nove zanate, stvarajte glazbu, naučite svirati glazbene instrumente, slikajte slike! Ples!

4) Zanimajte se za život, upoznajte i komunicirajte s prijateljima, pravite planove za budućnost, putujte što bolje možete.

5) Ne zaboravite ići u trgovine, kafiće, predstave.

6) Ne šuti sam, to je pogubno za svakoga.

7) Budite pozitivni, uvijek živite s mišlju: sljedeće: “sve dobre stvari su još preda mnom!”

IZVOR: New England Journal of Medicine.

Molimo vas da ovu informaciju proslijedite svojoj obitelji i prijateljima od 60, 70 i 80 godina kako bi bili ponosni na svoje godine