Kako do novaca iz IPARD-a ?

732

rasadnikHypo EU desk organizirao Ipard INFO dane.

Kako do novca iz Iparda? Povučeno i isplaćeno 2% ugovorenog. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Slavonija kao regija prednjači po udjelu u broju isplaćenih IPARD projekata. Čak 69% ih je slavonskih, od čega je 37,9% isplaćenih sredstava za projekte Brodsko-posavske županije.

Iz Iparda nam se nudi puno novca, a projekti su nespremni

Hrvatskoj je trenutačno na raspolaganju 244,8 milijuna eura u okviru programa IPARD, a po ulasku u punopravno članstvo 2013. godine sektoru poljoprivrede na raspolaganju će biti puno izdašnija sredstva koja će samo u prvoj godini članstva iznositi 421 milijun eura, čulo se na današnjoj radionici Ipard INFO dani, koju je u cilju što boljeg inforrniranja poljoprivrednika o bespovratnim sredstvima EU u Slavonskom Brodu održao Hypo EU Desk u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom poljoprivrednom komorom.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Slavonija kao regija prednjači u provedbi programa IPARD. Po udjelu u broju isplaćenih IPARD projekata, čak 69% isplaćenih projekata su slavonski. Upravo se Brodsko-posavska županija unutar slavonske regije ističe po udjelu u iznosu isplaćenih sredstava kroz IPARD projekte, budući da je čak 37,9% sredstava za slavonske projekte isplaćeno za one iz Brodsko-posavske županije. Međutim, prostora za poboljšanje i bolju iskorištenost EU fondova itekako ima jer je, prema podacima resornog ministarstva, od 37,63% ugovorenih IPARD sredstava, svega 2% povučeno i isplaćeno.

– Proces prijave projekata za EU fondove načelno je složen, ali uz stručnu partnersku podršku ta sredstva su prijaviteljima puno bliže nego što im se možda sada čini. Zato smo uostalom i danas sa svojim partnerima i stručnjacima, koji posjeduju veliko iskustvo u povlačenju sredstava iz IPARD-a, organizirali ovo predavanje kako bi rastućem broju zainteresiranih prijavitelja pružili sve potrebne informacije o načinu i uvjetima korištenja bespovratnih sredstava iz IPARD-programa te o mogućnostima kreditiranja IPARD projekata – istaknuo je Tomislav Šambić, regionalni menadžer Hypo Alpe-Adria-Banke.

Kako bi se svim potencijalnim prijaviteljima olakšao pristup pretpristupnim i strukturnim EU fondovima, radionice s korisnim i praktičnim informacijama iz prve ruke kako do bespovratnih sredstava IPARD-a održat će se i u Krapini, Puli, Zadru, Vinkovcima te Koprivnici. piše