Kako izaći iz lihvarskog žvnja

777

Jednostavno: povucite svoju izjavu!

Dragi umirovljenici, jeste li ikada upali u lihvarski žrvanj? Možda niti ne znate što znači lihvar? Eto, to je osoba/firma koja pod izrazito teškim uvjetima i uz visoke kamate posuđuje novac očajnim naivcima u potrebi. To su oni koji lijepe papiriće s telefonskim brojevima po autobusnim i tramvajskim stanicama, pozivaju vas u neku skromnu sobicu u nekom stanu gdje vam daju da potpišete da ste za 2.000 kuna gotovine na ruke „dobili” 40.000 kuna. Toliko im trebate vratiti!

S.K. iz Rijeke, 85-godišnji inženjer s 4.500 kuna mirovine, imao je već ovrhu koju je Erste banka prodala B2   Kapitalu, lideru u na­plati potraživanja koja po niskim cijenama otkupljuje od banaka, telekomunikacijskih tvrtki i drugih ovršitelja te ih onda progonom ovršenih naplaćuje.

S. je onda posudio ušteđevinu prijatelju, pa je kasnio s režijama, dobio ovrhu za mobitel i u panici je stao u red pred riječkim sobičkom zagrebačke lihvarske firme BMJ Savjetovanja u čistokrvnom vlasništvu Slovenca koji djeluje na teritoriju Hrvatske kroz desetak povezanih firmi, ali bez ijednog zaposlenoga i bez plaćanja poreza. I tako posluje već više od desetak godina i masti brkove.

Tu problem ne završava. Sada već godinama ubačen u lihvarski žrvanj S.K. i u ovo pandemijsko vrijeme prima na svoj zaštićeni tekući račun samo 170 kuna mirovine, jer mu se oko 3.000 kuna „dobrovolj­no” skida do punog iznosa mirovine, bez ovršne isprave, samo na temelju nekakve čudne izjave, koju – što je još čudnije – HZMO pri­znaje i ljubazno obavlja uslugu isplate lihvarskog duga. Bez da svojim umirovljenicima u takvoj nevolji pruže stručni savjet kako se izvući.

I onda su se udružili udruga Veronika Vera i Sindikat umirovljenika te su S.K., očajnom zbog skorog isključenja električne energije, našli odvjetnika pro bono.

HZMO je pismeno zamoljen da poštuje Ovršni zakon u dijelu kojim se ne smije skidati s mirovine više od jedne četvrtine kreditnog duga, kao i korona Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okotnosti, kojim su sve ovrhe odgođene na šest mjeseci. Svima, ali ne i žrtvama lihvarskih kredita. Tako je S.K. nastavio jesti u pučkoj kuhinji i živjeti bez televizije i grijanja. HZMO je odgovorio kako je na temelju osobne suglasnosti S.K. obavljana „dobrovoljna i redovita naplata” drugih kredita, a na koju se ne odnose gore spomenuti zakoni.

I tako je odvjetnik u ime lihvarske žrtve sve shvatio i u riječki HZMO uputio uskratu suglasnosti za ustegu cijele mirovine na račun BMJ Savjetovanja d.o.o.

S.K. ovih dana je primio svoju prvu „tričetvrtinsku” mirovinu, od koje će započeti plaćati struju i normalno živjeti. No, lihvari ne miru­ju. Već su ga, lažno se predstavljajući kao službenici iz mirovinskog, nazvali i upozorili da kad digne mirovinu mora svom lihvaru odnijeti novac u gotovini. To je tek početak. Vjerojatno će ga početi nazivati na dnevnoj bazi, ganjati, presretati kad podigne mirovinu u banci. Sve zato jer Hrvatska nema uređeno poslovanje raznih agencija i firmi za lihvarenje i otkup kredita, jer oni svi zapravo posluju izvan zakona.

Savjet svim žrtvama lihvara: obustavite svoju suglasnost kod mi­rovinskog, pa će vas vaš lihvar ovršiti, ali ćete barem imati na zašti­ćenom računu tri četvrtine svoje mirovine! I otplaćujte dug, ako ga ne uspijete proglasiti ništavnim, prema Ovršnom zakonu.

J.A.P.