Kamilca je out

815

Europska unija ograničila uporabu ljekovitog bilja! U subotu je u zemljama Europske unije na snagu stupio propis kojeg je EU donijela još 2004. godine, a kojim se ograničava uporaba ljekovitog bilja.

kamilicaDirektiva će sigurno imati velik učinak i na Hrvatsku, koja svoje zakonodavstvo ubrzano priprema za EU. Po Europskoj direktivi o tradicionalnim biljnim lijekovima (THMPD), tradicionalni lijekovi pripravljeni od ljekovitog bilja morat će biti registrirani, a morat će zadovoljiti sigurnosne i proizvodne standarde. Također, ljekovite biljke morat će se prodavati uz točno navedeni popis mogućih nuspojava. Kako bi se ljekovite biljke registrirale, bit će potrebno za svaki biljni pripravak dokazati da se koristi u zemljama EU barem 30 godina, ili 15 godina u EU i još 15 negdje drugdje u svijetu, kako bi bio priznat i licenciran za prodaju.
Naime, ovom direktivom je nametnuto da svi biljni preparati moraju proći kroz istu proceduru kao i farmaceutski proizvodi. To će, naravno, i koštati, a predviđa se da će registracija pojedine biljke ili pripravka koštati između 125.000 i 187.000 dolara.
Za sada je, od popularnijih ljekovitih biljaka, odredbu zadovoljila echinacea, valerijana i Gospina trava, piše britanski Guardian.
Također, cilj ove direktive je napraviti registar travara i ljudi koji se bave tradicionalnom medicinom kako bi se uvelo reda na tržište. piše