Poznata trava

848

Čaj koji će vam spasiti mozak. Brojna ljekovita svojstva kadulje poznata su širom svijeta i to već stoljećima – no ova biljka još uvijek iznenađuje. Najnovija istraživanja su pokazala da kadulja umanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i poboljšava pamćenje.

kaduljaU britanskom Centru za proučavanje biljaka podijelili su skupinu ljudi na one kojima su davali biljne tablete od ulja kadulje i drugu u kojoj su gutali placebo tablete.
Osobe koje su koristile kadulju imale su uspješnije rezultate testa koji zahtjeva prisjećanje riječi nego pojedinci koji nisu uzimali kadulju. Novo istraživanje potvrđuje uvjerenje travara Johna Gerarda, koji je još 1597. godine ovu biljku proglasio “neponovljivo dobrom za glavu i oživljavanje živaca i pamćenja”.

Naime, kadulja sadrži tvar koja potiče sjećanje, a baš ona nedostaje oboljelima od Alzheimerove bolesti. Zanimljivo je da i ružmarin ima slične prednosti.
Kadulja ublažava i umor te vraća snagu osobama koje su tek preboljele određenu bolest. Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, a osobe koje imaju problema s probavom mogu se okrenuti ovoj biljci, jer će nadutost odmah nestati. piše