Pet vježbi za bistriji um

803

Za uspješno održavanje i poboljšavanje moždanih funkcija postoji niz aktivnosti i vježbi. Izvoditi ih možete gdje god da se nalazite, a lakše su nego što bi mogli pretpostaviti.

oblazi_razmiljanjaRad mozga dijelimo na pet glavnih kognitivnih funkcija:
* memorija
* pažnja (koncentracija)
* jezik
* vizualno-prostorne vještine
* izvršne funkcije

Važno je iskušavati, stimulirati i djelotvorno vježbati sve navedene funkcije jer ćemo samo tako, unatoč starenju, ostati mentalno bistri. Predlažemo vježbe koje će vam u tome pomoći:

1. Memorija
Vježbanje pamćenja može biti lakše nego što mislite. Slušanje glazbe je ugodno, no ako izaberete pjesmu koju još ne znate i zapamtite tekst povećat ćete razinu acetilholina, kemijskog spoja koji pomaže u razvoju mozga i poboljšava pamćenje.

Još bolje rezultate postići ćete ako se tuširate ili oblačite u mraku ( pazite samo da se ne ozlijedite). Ili ako tijekom pranja zubiju koristite ruku kojom inače ne držite četkicu. Ovi izazovi pomažu u izgradnji novih veza unutar mozga.

2. Pažnja
Pažnju možemo popraviti jednostavnom promjenom svakodnevne rutine. promijenite put kojim idete na posao ili reorganizirajte stol – obje situacije će natjerati mozak da se odmakne od navika i opet posveti pažnju radnji koju obavljate.

Starenjem imamo slabiju moć koncentriranja. Zbog toga nas lakše ometa neka smetnja sa strane, a manje smo i vješti pri obavljanju više zadataka. Kombinirajte aktivnosti kao što su slušanje audio knjige dok trčite ili rješavanje matematičkih zadataka u glavi dok vozite.

3. Jezik

Uz malo vježbe možete proširiti rječnik. primjerice, ako obično čitate samo neke rubrike u novinama pokušajte čitati neki članak o ekonomiji ili tehnologiji. Izložit ćete se novim riječima koje ćete lakše razumjeti jer ih čitate u kontekstu. Čitate li vijesti na internetu nepoznate riječi možete lako potražiti u rječniku. Uzmite si vremena kako bi razumjeli novu riječ u kontekstu, jer će vam to pomoći da usavršite jezične vještine.

4. Vizualno-prostorne vještine
Prva vježba se čini vrlo jednostavnom – ali djeluje. Pri ulasku u neku prostoriju zapazite pet predmeta i njihovu lokaciju. Prilikom izlaska se sjetite svih predmeta i mjesta na kojem se nalaze. Prelako?

Nakon dva sata se opet pokušajte sjetiti predmeta i njihovih lokacija. Drugi put dok budete čekali na nekog, iskoristite vrijeme i pokušajte vježbati na sličan način: pogledajte ravno naprijed i zapazite sve što je u vašem vidnom polju. Kasnije se pokušajte sjetiti svega što ste vidjeli ( uključujući i detalja na predmetima i ljudima) i zapišite.

5. Izvršne funkcije
Za donošenje odluka i pretpostavki neprestano koristimo logiku i razum. Društvene aktivnosti pa čak i video igre mogu nam u tome pomoći. Kratki posjet prijatelju popravlja intelektualne sposobnosti jer razgovor stimulira mozak na postavljanje pitanja i davanje odgovora. S druge strane video igre vježbaju strateško razmišljanje i rješavanje problema. piše