Mozak žudi za novim

795

Ako želite mozak se neprestano razvija. Učenje novih vještina i trikova poput žongliranja moglo bi poboljšati stvaranje novih veza među živčanim stanicama u mozgu, tvrde znanstvenici i dodaju da je monotonija pogubna.

zongliranjeU novom članku kojeg su objavili istraživači s Katedre za kliničku neurologiju na poznatom britanskom sveučilištu Oxford, ističe se da je mozak sve samo ne statički organ te da ‘žudi za promjenama’, a istraživanja su pokazala da trikovi poput žongliranja mogu potaknuti povećanje kognitivnih kapaciteta u odrasloj dobi.

Istraživači su rekli da su sudionici istraživanja koji su tijekom razdoblja od šest tjedana svakoga dana žonglirali najmanje trideset minuta imali značajna poboljšanja u mozgu, točnije u bijeloj tvari, koja je zapravo splet živčanih vlakana koja provode električne signale među stanicama.
U osvrtu na istraživanju, koje je objavljeno u poznatom časopisu Nature Neuroscience, profesor Heidi Johansen-Berg rekao je: “Sklonimo smo razmišljati o mozgu kao o statičkom organu ili čak kao o organu koji degenerira u odrasloj dobi.”

“Sada smo pokazali da mozak može presložiti vlastiti komunikacijski sustav kako bi učinkovitije funkcionirao,” dodali su.

Osim što zahtjeva pokrete obje ruke, žongliranje je vještina koja zahtijeva brojne kompleksne motoričke sposobnosti, uključujući i praćenje perifernim vidom. piše