Procijenite rizik

681

Bolesti koje (ne)nasljeđujemo od majke. Majku često boli glava? Boljet će i kćerku? Da, žena čija majka pati od migrene imat će 70 do 80 posto veći rizik da i sama jednog dana oboli od te bolesti.

njih_triRizik od ranije menopauze čak je 85 posto veći ako ju je imala majka, a kći će dobiti prvu menstruaciju kad i majka, tri mjeseca prije ili poslije

Još donedavno čvrsto se vjerovalo kako će na termin prve menstruacije u životu mlade djevojke ponajviše utjecati način njezina života i, posebice, prehrambene navike, mnogo više nego genetika. Međutim, znanstvenici s Instituta za tumore Sveučilišta u Londonu objavili su kako će na taj prirodni proces u tijelu svake žene ipak utjecati vrijeme kad je menstruaciju dobila – njezina majka. Točnije, oni tvrde da će kći dobiti menstruaciji u istoj dobi kad i majka, odnosno najviše tri mjeseca prije ili poslije. Doista, nasljeđuju li žene i zdravlje, odnosno bolesti svojih majki? U potrazi za odgovorima, novinari britanskog Daily Maila pitali su vodeće zdravstvene stručnjake dokle za određeni tip bolesti može sezati naslijeđe.

Dr. Kate Henry sa Sveučilišta New York tvrdi da će žena čija majka pati od migrene imati 70 do 80 posto veći rizik da i sama jednog dana oboli od te bolesti.

Istodobno, rak dojke, koji je već označen kao pošast 21. stoljeća, nije nužno nasljedan: tek tri posto, tvrde znanstvenici. ‘Osobito u slučajevima kad majka oboli u ranijoj dobi,’ kaže dr. Jackie Harris.

Visok postotak rizika da u životu obole od reumatoidnog artritisa također imaju žene čije majke već boluju od te bolesti: čak 50 posto. Međutim, postoji li u vašoj obitelji oboljeli od Alzheimera, rizik za nasljeđivanje je samo 3 do 5 posto.

Srčana oboljenja također su visoko na ljestvici rizika prenošenja s majke na kćeri; on je 20 posto veći ako je majka imala srčani udar. Čak je 85 posto veći rizik od ranije menopauze ako se već dogodila u obitelji. Pretilost? Ako je majka sklona gojaznosti, rizik je 70 posto veći da će problema s kilažom imati i kći.

‘Mislim da je vrlo važan model ponašanja koji kći zatječe u kući. Velika je vjerojatnost da će zlostavljano dijete jednog dana biti zlostavljač, pa prema istoj logici, ako majka pati od glavobolja, velika je vjerojatnost da će patiti i kći. Psiha igra veliku ulogu: majka koja vječito živi u brigama i strahu, navući će i kćer na pesimizam, koji pak može biti preduvjet za mnoge psihosomatske bolesti,’ upozorila je dr. Višnja Pjaca, liječnica opće medicine. piše