Keiko 98 godina

696

Keiko (98) prva je žena koja u judu ima 10. dan crnog pojasa. Do prije 6 godina žene nisu mogle napredovati u judu iznad 5. dana. Prva i zasad jedina žena na svijetu koja ima 10. dan crnog pojasa ima 98 godina i živi u SAD-u.

japankaKeiko Fukuda ima 98 godina i prva je, i zasad jedina žena koja ima najveće počasti juda – 10. dan crnog pojasa. Također, jedina je živuća učenica Kana Jigora, utemeljitelja juda kao borilačke vještine. Keiko je trenutno i jedna od četiri judo majstora na svijetu, prenosi Daily Mail. Počela je trenirati tridesetih godina prošlog stoljeća, a trenutno živi u San Franciscu. To je bio moj brak. Tako mi je bila postavljena sudbina. Izabrala sam judo umjesto braka. Jedino nisam znala da će put biti tako dugačak – izjavila je Keiko. 

Čak 30 godina bila je na petom stupnju jer je vrhovna organizacija juda, Kodokan, seksistički zaključila kako ženama ne treba dati mogućnost višeg stupnja. Njeni sljedbenici i učenici 2001. godine su pokrenuli peticiju da joj se da deveti stupanj. Odgovor je bio jednostavno “ne”, jer žena nikada nije bila na devetom stupnju pa nema potrebe za promjenom. Uspjela je tek 2006. godine. 

-Sada ima problema jer je zaista ostarjela. Njena moć je sada u njenim mislima, u njenoj prisutnosti – izjavio je Bruno Smith, Keikin vjerni obožavatelj. 

O Keiko Fukudi i njeno životu snimljen je dokumentarni film pod nazivom “Budi snažna, budi nježna, budi lijepa”. piše