Lakše nego biste mislili

718

Ovo će vam donijeti još tri godine života. Malo tjelovježbe može učiniti čuda. Čak i samo 15 minuta vježbanja na dan smanjuje rizik od raka i produžuje život za tri godine.

novine_citaTajvanski znanstvenici 12 su godina proučavali podatke više od 400.000 osoba. Pacijenti su na tjednoj bazi javljali koliko su vježbali, a znanstvenici su ih svrstavali u grupe: neaktivni, oni koji malo vježbaju, oni koji srednje vježbaju te oni koji intenzivno vježbaju.

Ljudi iz grupe koja je malo vježbala, samo 15 minuta na dan, imali su 10 posto manji rizik da obole od raka. Osim toga su, u prosjeku, imali tri godine duži životni vijek nego oni iz neaktivne grupe.

‘Zadnjih 15 godina tjelovježba u trajanju od 30 minuta barem pet dana u tjednu smatrana je zlatnim pravilom, no sad smo otkrili da i pola tog vremena može biti vrlo korisno. A ljudima je lakše pronaći 15 minuta na dan nego 30’, rekao je dr. Chi-Pang Wen, koji je vodio istraživački tim. Dr. Wen se nada da će ovo potaknuti neaktivne da vježbaju barem 15 minuta na dan.

Međutim, oni koji vježbaju više ne trebaju smanjiti vrijeme vježbanja. Naime, za svakih dodatnih 15 minuta tjelovježbe na dan, sudionici su smanjili rizik da umru od raka za jedan posto.

‘Najteže je potaknuti neaktivne da se pokrenu. Da učine taj prvi korak. Nadamo se da će ova poruka o 15 minuta vježbanja potaknuti neaktivne… a oni čine većinu širom svijeta’, rekao je dr. Wen.

Intenzitet vježbanja treba biti takav da imate ubrzan dah, no da još uvijek možete razgovarati, kao kod žustrog hodanja, laganog trčanja, vožnje bicikla i plesanja standardnih plesova. piše