Male mirovine

743

danceSve više francuskih i njemačkih umirovljenika ponovno radi. Prema posljednjim podacima, prošle godine je oko sedam posto umirovljenika između 60 i 69 godina života radilo neki dodatni posao, što je dvostruko veći postotak nego 2006. godine.

Oko polovine umirovljenika u Francuskoj koji rade i nakon odlaska u mirovinu istaklo je da su odlučili raditi jer im mirovina nije dovoljna za život dostojan čovjeka.
Također, oko sedam posto umirovljenika u toj zemlji radi kako bi kasnije imalo mnogo višu mirovinu, dok 43 posto njih ne radi iz financijskih razloga. Zanimljiv je podatak da je najviše umirovljenika koji rade s fakultetskim diplomama, a čija novčana primanja nisu zadovoljavajuća. Također, prema određenim istraživanjima, među zaposlenim umirovljenicima ima i liječnika opće prakse.
Nedavno objavljena studija Instituta za istraživanje tržišta rada i zapošljavanja iz Nürnberga pokazala je da je u pojedinim dijelovima Njemačke stopa zaposlenosti osoba starijih od 60 godina u posljednjih 20 godina udvostručena. Njemački sindikati navode da niske mirovine u toj zemlji primoravaju starije Nijemce da nastave raditi čak i kada napune dovoljno godina za umirovljenje. piše