Menopauza

1233

Menopauza (lat. men – mjesec, pausis – prerstanak)  ili klimakterij koje označava jedno razdoblje u životu, a obilježeno je brojnim promjenama i smetnjama, kao što su: psihičke, endokrinološke, anatomske, smetnje živčanog sustava i itd.Ove smetnje počinju postupno i traju godinama.

Menopauza je obična hormonalna promjena u životu žene u njenim najčešće pedesetim godinama.

Neke žene nose se lakše, a neke teže s problemima vezanim za ove promjene u organizmu. Istraživanja govore da težina simptoma menopuze zavise o općem i mentalnom zdravlju žene, kao i njenoj sposobnosti prilagodbe novonastaloj situaciji.

Živimo u vremenu koje naglasak stavlja na mladost i putenost, žene su zabrinute za svoje tijelo koje stari i gubi seksualnu privlačnost, a menopauza postaje pokazatelj lošeg zdravlja, nedostatak kondicije i nemoći. Štoviše, označava starenje iako ne postoje istraživanja kojima se dokazuje da ženina tjelesna sposobnost za spolnim odnosom opada za vrijeme i nakon završetka menopauze.

Interesantan je podatak da u Japanu u kojem su starije žene poštovane, one se rijetko tuže na smetnje u menopauzi. U tim godinama Japanke dosižu kulminaciju poštovanja i dani su im ispunjeni brigom za unuke, djecu i obvezama u obitelji. U toj zemlji ni njihovi liječnici ne smatraju menopauzu problemom srednjovječnosti. Nasuprot, srednjovječnost doživljavaju kao razdoblje produktivne i društveno priznate zrelosti.

Unatoč znanstvenim dokazima koji opovrgavaju zablude o menopauzi, one su i danas vrlo prisutne. Mediji najčešće daju naglasak na negativne simptome tog perioda života, što ne mora biti generalno pravilo.

Možda bi češće trebalo ponavljati riječi Carla Gustava Junga:

“Čovjek sigurno ne bi doživio sedamdesetu i osamdesetu, kada ova dugovječnost ne bi odgovarala njegovoj vrsti. Zbog toga i njegovo podne života mora imati vlastiti smisao i svrhu i ne može biti tek žalosni privjesak prijepodneva”.