Stariji partneri sretniji u ljubavi

619

U studiji koju su proveli kanadski znanstvenici, osobe starije od 65 godina postizale su između 119 i 120 bodova na ljestvici Spanier kojom je mjereno zadovoljstvo u odnosu para, dok je prosječna ocjena 114.

image001

U studiji koju su proveli kanadski znanstvenici, osobe starije od 65 godina postizale su između 119 i 120 bodova na ljestvici Spanier kojom je mjereno zadovoljstvo u odnosu para, dok je prosječna ocjena 114. Stariji parovi sretniji su u ljubavi i njihov je seksualni život aktivan, katkad i bogat unatoč nekim fiziološkim poteškoćama, tvrde kanadski znanstvenici na temelju rezultata studije.
Osobe starije od 65 godina postizale su između 119 i 120 bodova na ljestvici Spanier kojom je mjereno zadovoljstvo u odnosu para, dok je prosječna ocjena ostalih, mladih i parova srednje dobi iznosila 114.
“To je velika i važna razlika”, drži Gilles Trudel, profesor psihologije na Sveučilištu u Quebecu u Montrelau (UQAM) koji je objasnio da je ljestvicom mjereno seksualno zadovoljstvo, komunikacija, kohezija i općenito funkcioniranje para.
Dobar rezultat parova treće dobi moguće je objasniti time što su se parovi koji su imali teškoća vjerojatno rastali i anketa je obuhvatila samo one koji su uspjeli održati brak, rekao je Trudel.
Također je istaknuo da partneri u mirovini imaju mnogo više vremena posvetiti se jedno drugome, dijeliti aktivnosti i živjeti “drugi medeni mjesec”.
No, u određenom broju slučajeva ponovna bliskost ima negativan učinak pa na površinu izbiju svi latentni problemi koji dugo vremena nisu bili rješavani jer je par vrijeme posvećivao profesionalnim aktivnostima i odgoju djece.
Tada slijedi pretjerana anksioznost ili depresija dvaput češća nego kod mlađih partnera.
Znanstvenici su otkrili i jednu novu, zasad ograničenu pojavu, a to je razvod u trećoj dobi što se nekad gotovo uopće nije događalo. Danas se tako 5 ili 6 posto starijih parova odlučuje na razvod u dobi od 70 i više godina, a razlog može biti i izvanbračna ljubav.
Nadalje, anketom je utvrđeno da u trećoj dobi seksualni život više uopće nije tabu, iako “postoji negativan mit o seksu u trećoj dobi”, koji potječe uglavnom iz činjenice da u mladih ljudi slika “djeda i bake u seksualnom zagrljaju budi neku nelagodu”, objašnjava Trudel.
Prirodno je da se s godinama “seksualnost mijenja, no još je moguć užitak (…) uz pomoć lijekova ili bez njih”, tvrde autori studije.
Znanstvenici s UQAM-a obavljaju i grupnu terapiju okupljajući po četiri para s kojima rade na poboljšanju komunikacije.
Savjeti koje im daju jednostavni su: komunicirati, ne upadati drugome u riječ, dopustiti mu da slobodno izrazi svoje emocije. Važno je prestati misliti da unaprijed znamo što će nam partner reći pa ga zato ne trebamo slušati.

 piše