Irena Sandler

848

Nedavno je u devedeset i osmoj godini života umrla žena po imenu Irena Sandler. Za vrijeme Drugog svjetskog rata dobila je posao u varšavskom getu kao vodoinstalater- zavarivač. Imala je skriveni motiv!

irena_s
Kao Njemica znala je za okrutne nacističke planove protiv Židova te im je odlučila pomoći. Na dnu svoje torbe za alat počela je iznositi djecu iz geta, a u zadnjem dijelu svoga kamiona imala je vreću u kojoj je skrivala veću djecu. U stražnjem djelu istog kamiona vozila je i psa kojega je naučila lajati kad god bi straža propuštala kamion kroz rampu geta. Irena je naučila svoga psa da zalaje svaki put kada bi se netko od stražara približio stražnjem dijelu kamiona. Pas je na taj način prikrivao zvukove koje su djeca mogla proizvesti.
Za vrijeme te djelatnosti Irena je uspjela spasiti dvije tisuće i petsto dječaka i djevojčica. Nacisti su je, na veliku žalost, otkrili i žestoko je izubijali polomivši joj i ruke i noge. Irena je uspjela  zapisati imena sve djece koje je spasila i taj spisak je sačuvala u staklenoj boci zakopanoj ispod drveta u stražnjem dijelu svog dvorišta. Poslije rata je pokušala pronaći priživjele roditelje i okupiti obitelji, ali većina njih je skončala život u plinskoj komori. Djeca, kojima je Irena pomogla bila su smještena u domovima ili su bila usvojena.
2008. godine Irena Sandler bila je nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Nije ju dobila! Tu nagradu je dobio Al Gore – za slide show o globalnom zatopljavanju,  u 2009. godini tu je nagradu dobio Barack Obama za svoja predizborna obećanja.
Sada, kao nikada prije, poslije izjava Iraka i Irana i drugih, čak i pojedinih europskih zemalja , o tome da je Holokaust jednostavno mit, neophodno je