Mirovine će se usklađivati po švicarskoj formuli

689

ZokiMilanović i Mrsić s umirovljenicima

“Mirovine će se usklađivati po švicarskoj formuli.” Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i ministar rada i mirovinskog sustava dr. Mirando Mrsić razgovarali su danas u Banskim dvorima s predstavnicima umirovljeničkih udruga, a premijer Milanović istaknuo je da su prioriteti Vlade gospodarski rast i opstojnost proračuna, naglasivši da se mirovine neće dirati.

 

Na sastanku su bili predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske, Koordinacije umirovljeničkih udruga, Sindikata umirovljenika Hrvatske, društva Hrvatski umirovljenik, Zajednice udruga umirovljenika unutarnjih poslova RH, Zajednice umirovljenika HEP-a, Zajednice umirovljenika HŽ-a, Udruge umirovljenika HP-a te predstavnicima Hrvatske stranke umirovljenika, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.
Istaknuvši da su prioriteti Vlade gospodarski rast i opstojnost proračuna, premijer Milanović rekao je da se mirovine neće dirati.
Ministar Mrsić izvijestio je pak da će se mirovine usklađivati prema švicarskoj formuli, odnosno prema rastu troškova života i plaća.
Razgovaralo se o statusu i nastavku rada Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.
Sugovornici su upoznali premijera Milanovića i ministra Mrsića s dosadašnjom praksom rada ovoga tijela te iznijeli prijedloge za poboljšanje.
Također, govorili su o prijedlogu Deklaracije o umirovljenicima i starijim osobama, za koju su udruge pripremile usuglašeni tekst u želji da se uputi Hrvatskom saboru na usvajanje. Predstavili su i inicijativu za organizaciju Festivala umirovljenika, koji bi se održavao 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba, stoji u priopćenju. piše