Fondovi EU

823

EU_FONStiže znatna financijska pomoć europskih fondova. Hrvatska će već u prvih šest mjeseci članstva u EU, od 1. srpnja do 31. prosinca 2013., imati na raspolaganju 687 milijuna eura, što je više od iznosa koji je dobila od 2009. do 2013.

Najviše sredstava namijenjeno je regijama čiji je BDP niži od 75% prosjeka EU. Budući da je većina hrvatskih regija ispod tog prosjeka, mogu se očekivati znatna sredstva iz kohezijskog i strukturnih fondova.

Prednosti – Oko trećina proračuna EU ulaže se u programe kojima se povećavaju konkurentnost, smanjenje nezaposlenosti, pogotovo socijalno ugroženih građana, razvoj gradova i sela, malog i srednjeg poduzetništva, gradnja cesta i željeznica, ulaganje u okoliš, zdravstvo, energetiku. Za to je od 2007. do 2013. predviđeno oko 347 milijardi eura, a od 2014. do 2020. ti će iznosi biti i veći. Hrvatska će već u prvih šest mjeseci članstva u EU, od 1. srpnja do 31. prosinca 2013., imati na raspolaganju 687 milijuna eura, što je više od iznosa koji je dobila od 2009. do 2013.

To je ujedno i tri puta više nego što će uplatiti u europski proračun u prvih šest mjeseci (267 milijuna eura). Najviše sredstava namijenjeno je regijama čiji je BDP niži od 75% prosjeka EU. Budući da je većina hrvatskih regija ispod tog prosjeka, mogu se očekivati znatna sredstva iz kohezijskog i strukturnih fondova. Projekte koji će biti financirani europskim novcem biraju lokalne i nacionalne vlasti, a ne EU.

Izazovi – Korištenje fondova zahtjeva pravilno korištenje financijskih sredstava EU. Hrvatska je morala donijeti niz novih zakona, pravila i procedura, uspostaviti nove institucije, educirati administraciju, pogotovo na razini županija i općina, što je još uvijek u tijeku. Iskoristivost fondova EU ovisi o iskustvu i spremnosti pripreme i provedbe projekata, što može biti ograničeno u odnosu na sredstva koja su dostupna.

U slučaju da se europski novac ne potroše na ono čemu je namijenjen, primjerice ako se europskim novcem sagrade apartmani općinskog načelnika, a ne dječji vrtić, moguća je obustava na određeno vrijeme ili trajan gubitak dijela sredstava. Budući da će se utjecaj fondova osjećati u svim područjima, od poljoprivrede i gospodarstva do prometa, zaštite okoliša i obrazovanja, bit će nužna stroža kontrola državnog novca kojim se sufinancira dio projekata. piše