Mirovinska reforma…

949

Mirovinska reforma Hoće li HDZ popustiti sindikatima i oporbi koji tvrde: Starci će na poslu igrati Freecell, a mladi na burzi. SDP predlaže nagrađivanje odlaska u punu mirovinu: za 40 godina radnog staža 70 posto plaće, a za to bi, tvrde, godišnje trebalo tristo milijuna kuna.

Sjede_u_prirodi

Iako bi se najavljene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju danas trebale naći u Saboru po hitnom postupku, oporba i sindikati oštro se tome protive. Čini se da vladajući i ovaj put ne žele sve lomiti preko koljena pa je i ministar gospodarstva Đuro Popijač pomirljivo poručio da je sve moguće dok god traju pregovori. A pregovaralo se i prigovaralo jučer cijeli dan.

Tradicija: prije u mirovinu

– Danas u Hrvatskoj na jednog umirovljenika dolaze 1,3 zaposlena, a 1980., primjerice, taj je omjer bio 1:4. Stoga su nužne izmjene jer se mirovinski fond ne može održati u postojećim uvjetima – istaknuli su predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang i glavni tajnik stranke Branko Bačić. HDZ je upozoravao i da imamo 250.000 invalida rada zbog preblagih kriterija za odlazak u invalidsku mirovinu, a Hebrang je dodao kako je u našoj tradiciji odlazak u prijevremenu mirovinu.

Mirovinski sustav treba mijenjati konsenzusom, i to uz javnu raspravu, a ne po hitnom postupku – složni su, pak, oporbeni SDP, HNS i HSU, ali i sindikati. SDP se posebno obrušio na Vladin prijedlog da se stimulira rad poslije 65. godine.

– To je budalaština i toliko blentavo da je teško opisati riječima. Stimulirat ćete starce poslije 65. godine koji će igrati Freecell, a ne one u punoj radnoj snazi – upozorio je Davorko Vidović čija stranka predlaže nagrađivanje odlaska u punu mirovinu, i to tako da se za 40 godina staža osigura mirovina koja bi bila 70 posto plaće. Izračunali su da bi za to godišnje bilo potrebno 300 milijuna kuna. Posve neprihvatljivima oporba ocjenjuje i Vladine prijedloge da se dodatno smanjuju prijevremene mirovine, da se izjednači dob muškaraca i žena i da se stimuliraju oni koji žele ostati raditi i poslije 65 godina.

Izjednačavanje do 2030.

HNS i HSU amandmanima traže da se ne povećava smanjenje mirovine za prijevremeno umirovljenje već da ostane kao dosad. Traže i da se svakome tko ima 40 godina staža omogući odlazak u punu mirovinu te da se smanjenjem mirovine ne kažnjavaju oni koji su prisiljeni ići u prijevremenu mirovinu jer su završili na burzi. Izjednačavanje prema spolu proveli bi, pak, do 2030. godine.

Jakelić letio sa stjuardesama od 65 do 70 godina

Iako budućim umirovljenicima nije do smijeha, rasprava o novim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju na tematskoj sjednici Odbora za rad i socijalno partnerstvo na trenutke i nije bila baš najozbiljnija. “Krivac” je direktor HUP-a Bernard Jakelić koji je članovima sjednice objašnjavao kako se ne treba čuditi što žene rade i sa 65 godina pa im je ispričao da je “baš jučer bio u avionu u kojem je najmlađoj stjuardesi bilo 65, a najstarijoj 70 godina”.

– Pa recite nam koja je to aviokompanija da ne idemo s njom na put – dobacio mu je predsjednik Odbora Boris Kunst i dodao brzo da se samo šali. – Sap – odgovorio mu je ipak Jakelić koji se s “vremešnim” stjuardesama želio i slikati, ali je na kraju odustao. Na pitanje kako je znao koliko im je godina, rekao je da se to vidi odoka. piše