Krah ishitrene reforme

1068

Zbog kaosa s mirovinama šteta dvije milijarde. Umjesto desetak tisuća, što je bio uobičajen broj prijevremenih umirovljenja u jednoj godini, ove će godine u prijevremenu mirovinu oko 25 tisuća radnika. Vladino odustajanje od hitnih izmjena zakona zakašnjelo je jer je šteta već učinjena.

Vladina naknadna pamet da u posljednjim sekundama odustane od hitnih izmjena mirovinskog zakona, prema kojima bi oni koji se prijevremeno umirove nakon 1. listopada ove godine bili kažnjeni 11 posto manjim mirovinama, ne može sanirati golemu štetu koja je već počinjena – i to građanima koji su predali zahtjeve za prijevremenim umirovljenjem, ali i državnom proračunu i mirovinskom fondu.

Zbog najave da će se od 1. listopada dvostruko više penalizirati svaka godina prijevremenog odlaska u penziju – 0,34 umjesto 0,15 posto umanjenja po mjesecu – proteklih je mjeseci nastao pravi stampedo predaja zahtjeva za penzioniranjem. Procjenjuje se da je zahtjeve dalo dvostruko više ljudi nego što bi ih bilo da Vlada nije odlučno najavljivala uvođenje radikalno većih “kazni”, piše Novi list.

Umjesto desetak tisuća, što je do sada bio uobičajen broj prijevremenih umirovljenja u jednoj godini, ove će godine u prijevremenu mirovinu otići oko 25 tisuća radnika. Šteta je već načinjena i nju ne može popraviti Vladina objava da njezine izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju ipak neće ići u hitnu saborsku proceduru, kao ni naznake da će možda posve odustati od povećane penalizacije prijevremenog umirovljenja”, kaže Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU). Masovan odlazak u prijevremenu penziju započeo je još u prvoj polovini ove godine, kada je prijevremenim umirovljenicima postalo gotovo deset tisuća ljudi, što je 75 posto više nego u istom razdoblju lani. Ovom crnom plimnom valu, osim Vladinih najava izmjena zakona, pridonijeli su i poslodavci koji su se prijevremenim umirovljenjima rješavali viška zaposlenih. Iako će možda na koncu povući svoju ishitrenu odluku o drastičnom kažnjavanju prijevremenog penzioniranja, Vlada će na savjesti imati sve one radnike i radnice koji su, bojeći se pogoršanja uvjeta od 1. listopada, predali zahtjeve za prijevremenim umirovljenjem do 30. rujna. Oni se neće moći predomisliti jer se ne mogu vratiti na posao. Naime, uz zahtjev za prijevremenim umirovljenjem mora se priložiti potvrda o prekidu radnog odnosa.
Šteta je velika i za državu. Zbog 15 tisuća prijevremenih mirovina, država će izgubiti dvije milijarde kuna. Velika cijena za malu grešku! piše