Mučnina uz keš

786

Bankomati su prijetnja po ljudsko zdravlje! Bankomati predstavljaju prijetnju ljudskom zdravlju? Uz novac, korisnici bankomata pokupe i razne bakterije, koje mogu uzrokovati mučninu i proljev.

baNKOMATI

Britanski znanstvenici željeli su usporediti “čistoću” bankomata i javnih zahoda koje diljem britanskih gradova svakodnevno koristi tisuće osoba. Stručnjaci su uzeli briseve u potrazi za bakterijama. Nakon mikroskopskog uspoređivanja oba brisa, pokazalo se da bankomati, poput javnih WC-a, sadrže bakterije pseudomonas i bacile koji uzrokuju razne bolesti. “Rezultati su nas jako iznenadili. Nismo se nadali da bankomati predstavljaju toliku prijetnju ljudskom zdravlju”, upozorio je britanski mikrobiolog dr. Richard Hastings.
Uz bankomate, slično je i s dugmadi u liftu, koje svaki sat može dotaknuti nekoliko desetaka osoba. Čak i ako se liftovi i dugmad redovito čiste, mogućnost za nakupljanje bakterija je vrlo velika. Valja podsjetiti i da tipični uredski stol može udomiti 400 puta više bakterija od zahodske školjke. Stoga, redovito perite ruke. piše