Namaz koji hrani i liječi

930

Cilj hrane, koju unosimo u sebe,  jest da hrani i liječi, kao što je Hipokrat savjetovao. Istraživanja znanstvene literature i praktično iskustvo daju ohrabrujuće rezultate.

ona_jede

Rezultati govore o sve većoj upotrebi Hristijana, ljekovitog namaza, koji se priprema na sljedeći način:
Tri jušne žlice sirovog badema sameljite što sitnije. Dodajte dvije jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki, jednu jušnu žlicu mljevenih sjemenki sezama, pola jušne žlice meda i pola čajne žlice  cimeta.
U navedenu smjesu dodavajte zdravu „živu“ vodu (vodu iz izvora ili energiziranu vodu) i miješajte dok ne dobijete namaz željene čvrstoće.

Ljekovito djelovanje namaza
Badem je biološki vrijedna namirnica – sadrži  50% masti, 20% bjelančevina i 17% ugljikohidrata.
U bademu ima kalija, fosfora i nešto manje željeza i natrija. Bogat je vitaminom B3(PP) čiji nedostatak izaziva pelagru. Odličan je protiv groznice, bolesti želuca i crijeva, čira na želucu, žgaravice i iscrpljenosti.
Lan je jednogodišnja biljka, čiji je plod ima oblik košarice sa 10 sjemenki. Kultivira se svugdje. Lan cvjeta u jednom dahu – sve se dešava u toku jednog dana.
Iz sjemena lana se dobiva laneno ulje. Ulje se koristi za ublažavanje posljedica vanjskog zračenja, a iznutra za prevenciju i liječenje ateroskleroze.

Sjeme lana sadrži:

  • masna ulja u čiji sastav ulaze gliceridi, linolne, linolenske, stearinske kiseline itd.
  • bjelančevine
  • ugljikohidrate
  • organske kiseline, fermente, glikozid linamarin
  • vitamine

Unutrašnje korištenje lana je dobro za crijeva – zato se koristi kod upale želuca i crijeva.Vodeni rastvor lana pokriva sluznicu želuca i crijeva tankim slojem sluzi. Nabubreno sjeme lana ima purgativno svojstvo.
Lan štiti protiv raka – sadrži čak 27 spojeva, koji imaju antitumorsko djelovanje.
Sezam je biljka koja sadrži 60% ulja, E vitamin, smole i druge aktivne spojeve. U konvencionalnoj medicini koristi se za liječenje bolesti vezanih za zgrušavanje krvi.
Sezam se koristi u liječenju srčanih oboljenja – sezamin je lignin iz sezamovog ulja koji smanjuje količinu kolesterola u jetri i krvi.
Sezam je borac protiv raka – zadrži biljne kiseline koje imaju antioksidativno djelovanje (bore se protiv slobodnih radikala, posebice u debelom crijevu).
Cimet je ukusan začin i odlično prirodno sredstvo za reguliranje razine šećera u krvi. Djeluje na takav način da povećava nivo inzulina u krvi, kao i njegovu sposobnost da prerađuje glukozu. Dnevno je potrebno konzumirati bar 1 kk.
Med sadrži grožđani i voćni šećer čije se molekule kao takve lako ugrađuju u organizam.
Med sadrži…

  • bjelančevine
  • aminokiseline
  • vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C, A, E
  • minerale K, P, Mg, Cl ,S ,J ,Fe, Co, Cu, kadmij, mangan
  • enzime – katalaze, dijastaze, invertaze, lipaze, peroksidaz

Možemo zaključiti da je „Hristijan“ – hrana koja hrani i liječi. Može se svakodnevno konzumirati, a koristi se u obliku namaza koji se maže na kruh ili se konzumira samostalno. piše