Nije ni teško

678

Želite li poboljšati pamćenje odmah ustanite. U srednjoj i starijoj dobi vježbanje je lijek za poboljšanje pamćenja.

hodanje_i_pamenjeAmerička studija dokazala je da kod ove grupe ljudi tjelesna aktivnost može smanjiti i rizik od demencije.

Vježbanje u srednjoj i starijoj dobi može smanjiti rizik od demencije i poboljšati pamćenje. U američkoj studiji Sveučilišta Pittsburgh, koja je trajala godinu dana, 120 volontera u dobi između 50 i 80 godina hodalo je po 40 minuta dnevno tri puta tjedan dok su drugi redovito istezali tijelo. Mozak sudionika skeniran je prije i nakon eksperimenta kako bi se proučila veličina hipokampusa, dijela mozga koji stvara nove memorije.

Kod onih koji su se samo rastezali, hipokampus se smanjio za 1,5 posto što je i normalno. No, kod onih koji su hodali hipokampus je bio veći na kraju studije nego na početku. Povećanje od oko dva posto znači da je došlo do poboljšanja memorije, izvijestio je časopis Proceedings of the National Academy of Sciences reports. To je vrsta memorije koja nam pomaže da se prisjetimo kako smo došli na određeno mjesto ili gdje smo ostavili ključeve stana.

Gubitak prostorne memorije najčešće je problem u starijoj dobi. piše