Njemci utjeruju porezne dugove

679

Porezna savjetnica za Njemačku upozorava Hrvate. Nijemci utjeruju porezne dugove i mnoge su mirovine blokirane! – Neki moji klijenti su na 100 eura mirovine morali platiti 600 eura poreza – kaže Mia Šepić. Ne oglušujte se na pozive za prijavu!

plava_vreckaVelika nervoza zahvatila je desetke tisuća inozemnih umirovljenika nakon najave da se razmatra oporezivanje tih mirovina u Hrvatskoj. Cijela priča krenula je iz Njemačke koja je još 2005. uvela porez na mirovine, a posljednje dvije godine počela ozbiljnije utjerivati dugove i u Hrvatskoj. Zagrepčanka Mia Šepić, porezna savjetnica za Njemačku, kaže da je njezin ured proteklih godina imao oko 1500 klijenata iz Hrvatske.

Problem je ozbiljan i tako ga treba i shvatiti. Neki moji klijenti su na sto eura mjesečne mirovine dobili rješenja da plate 600 eura poreza. Imam i primjere umirovljenika s tisuću eura mjesečne mirovine kojima je porezna uprava izdala rješenje na više od 7000 eura poreza – upozorava Mia Šepić te dodaje da se većina tih poreznih obveza mogla izbjeći da su umirovljenici poznavali njemačke propise i da su reagirali na vrijeme. Ovako, mnogima su blokirali isplatu mirovina zbog duga. – Svatko mora ispuniti poreznu prijavu, bez obzira na to je li mu mirovina euro, deset ili tisuću, a niz je drugih elemenata na osnovi kojih se utvrđuje porez – kaže gđa Šepić. Za neke vrijedi pravilo da im je 8004 eura godišnje mirovine neoporezivo, ali za neke taj izuzetak ne vrijedi.

– Svaku mirovinu treba znati rastumačiti, Finanzamt Neubrandenburg (njemačka porezna uprava za strance) od svih umirovljenika traži da podnesu prijavu za mirovine isplaćene nakon 2007. i ako se ogluše na njih ili dostave nepotpune podatke, događaju se nezgodne situacije. A 95 posto primatelja njemačkih mirovina može proći bez poreza – ističe Mia Šepić.

Spor s Amerikancima

Austrijske porezne vlasti odgovorile su da planiraju oporezovati mirovine iznad 1000 eura, ali još se ne znaju detalji. Kanada, primjerice, oporezuje strance sa 25 posto poreza. Toliki postotak poreza ima i Njemačka. Šepić kaže da su se Nijemci dosta čvrsto postavili prema strancima umirovljenicima, pa su čak i sa Amerikancima ušli u spor pred međunarodnim sudovima. Nijemci tvrde da porezi trebaju slijediti izvor kapitala, dok zemlje koje im to osporavaju navode da prednost u naplati poreza proizlazi iz mjesta stanovanja.

Vladin dužnosnik kaže da je malo podataka za porez u RH

Naša državna tijela jučer nisu davala komentare vezane uz inozemne mirovine. Neslužbeno doznajemo da se sastanak stručnih radnih skupina još dogovara. Inače, i za vladine je dužnosnike priča o oporezivanju njemačkih mirovina novost, a visoki vladin dužnosnik kazao nam je jučer da nije uvjeren da bi se Hrvatska trebala upletati i uvoditi porez na strane mirovine jer domaćim vlastima nije poznat ni iznos mirovina ni broj inozemnih umirovljenika. Sve takve transakcije odvijaju se između građana i stranih isplatitelja. Neslužbeno, govori se o 82 tisuće mirovina iz Njemačke, koje godišnje iznose 292 milijuna eura. piše