Nova veza

779

perizuPerite zube temeljito! Upala desni vodi do kronične upale i ranog razvoja reumatoidnog artritisa. Temeljito pranje zuba može biti dobra prevencija protiv artritisa, tvrde znanstvenici sa School of Dentistry na Sveučilištu u Louisvilleu.

Oni su otkrili da postoji povezanost između bakterija odgovornih za bolesti desni i ranog razvoja reumatoidnog artritisa, kao i ubrzanog napredovanja te težeg oblika te bolesti. Bakterija Porphyromonas gingivalis, koja inače uzrokuje bolesti desni, proizvodi enzim PAD (peptildilarginin deiminaza) koji reagira u kontaktu s tragovima određenih proteina, a tijelo prepoznaje te proteine kao „uljeze“, što vodi do pokretanja imunološkog napada.

Kod oboljelih od artritisa posljedica takvog tijeka je kronična upala koja uzrokuje propadanje kostiju i hrskavice unutar zglobova. Prijašnja istraživanja već su pokazala da su bolesti desni najmanje dva puta češće kod oboljelih od reumatoidnog artritisa. Američki znanstvenici su otkrili da enzim PAD mijenja tragove određenih proteina pretvarajući ih u citruline koje tijelo prepoznaje kao „uljeze“ te tako dolazi do aktiviranja imunološkog napada.

Jedan od autora istraživanja, dr. Jan Potempa, smatra da takvi rezultati upućuju na to da bakterijski PAD predstavlja poveznicu između periodontalne infekcije i reumatoidnog artritisa, iako su potrebna dalja istraživanja da se ta teza sa sigurnošću potvrdi.

Dr. Potempa i njegov tim proučavali su još jednu od bakterija prisutnih u usnoj šupljini, Prevotellu intermedia, kako bi otkrili proizvodi li ona isti učinak, no otkrili su da ta bakterija ne proizvodi PAD, a samim tim nema ni posljedica u vidu imunološkog napada. Istraživanje, koje je objavljeno u posljednjem broju stručne publikacije PLOS Pathogens, je izuzetno važno jer upućuje na posve nove mogućnosti liječenja i prevencije reumatoidnog artritisa. piše