Nula novozaraženih nije jedini kriterij za proglašenje kraja epidemije

578

ALEMKA MARKOTIĆ ‘Nula novozaraženih nije jedini kriterij za proglašenje kraja epidemije, evo kada bismo mogli predložiti njezino ukidanje’

Zagreb, 140520. Konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hrvatske o koronavirusu. Na fotografiji: Alemka Markotic.
Foto: Daniel Kasap / POOL / HINA / CROPIX

Šefica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić kaže da nula novozaraženih nije jedini kriterij za proglašenje kraja epidemije.

– Nula nije jedini kriterij. Većina zemalja nije proglasila kraj, tu je niz faktora. Mi smo poželjni za dolaske turista i bit ćemo oprezniji jer još se mogu očekivati određena žarišta. Kad budemo siguni da neće biti većih problema, onda ćemo predložiti da se završi s epidemijom – kaže Markotić.

Ističe kako trenutno nema mogućnosti ustvrditi je li virus oslabio jer je za to potreban niz pokusa, no bitno je da smo zaustavili širenje.

– Svaka epidemija ima uzlaznu i silaznu fazu, na početku i kraju bude blažih slučajeva – kaže Markotić za Dnevnik Nove TV.

Također još nije poznato koliko će trajati cjepivo i u kojim dozama će biti potrebno.

– Dva cjepiva su najperspektivnija, američko i britansko, sad gledaju hoće li ljude cijepiti i s kojim dozama i koliko će trajati ta zaštita. To će biti predmet istraživanja u idućih godinu, dvije, tri – kaže Markotić te dodaje kako se ne može ustvrditi ni hoće li se virus vratiti na jesen, hoće li ostati u populaciji, povremeno se javljati ili potpuno iščeznuti.

– Teško da će netko od stručnjaka reći tako nešto sa sigurnošću – rekla je Markotić te dodaje kako je iz švedskog primjera vidljivo da se kolektivni imunitet neće samo tako steći te kako se jedino cijepljenjem može postići zaštitni imunitet kod većeg broja ljudi.

Što se tiče seroloških testiranja Markotić kaže da su rezultati u tijeku, a ima određenih neobičnih situacija pa će biti potrebne dodatne provjere. Piše