Od mesa do sira

627

trajanje hraneKako čuvati svježu hranu koja nema oznaku roka trajanja. 

Svima se događa da zaborave na hranu u hladnjaku ili smočnici pa kasno shvatimo da je rok trajanja istekao i ne preostaje ništa drugo nego baciti je u smeće. No za tu hranu barem znamo da ima rok i do kada je smijemo koristiti, što nije slučaj sa svježe kupljenim namirnicama poput mesa

U potrazi za kvalitetnijim namirnicama sve češće biramo domaću hranu pa primjerice mnogi hvale takozvane mljekomate OPG-ova. Na njima možemo kupiti mliječne proizvode i natočiti domaće mlijeko u bocu. Također često kupujemo svježe meso u mesnicama, a ribu u ribarnici. Takvi proizvodi nemaju označen rok trajanja pa je zgodno znati koliko dana takve namirnice smiju biti u hladnjaku i do kada ih trebamo iskoristiti.

Good Housekeeping sastavio je mini listu namirnica koje često kupujemo bez klasičnog pakiranja s otisnutim rokom trajanja i koliko će dugo u hladnjaku ostati sigurne za konzumaciju.

Mesni proizvodi

Sirovo meso s kostima ili perad u hladnjaku može biti dva do tri dana. Svježe kobasice treba iskoristiti tri dana od kupnje, a slaninu možete čuvati jedan tjedan. Narezani komadi mesa poput odrezaka u hladnjaku mogu biti samo dva dana. Svježe meso koje nije pakirano obično je umotano u papir ili foliju. Prije pospremanja u hladnjak dobro ga zapakirajte da sokovi ne kapaju po ostalim namirnicama jer to stvara prenošenje bakterija.

Riba

Morski plodovi poput školjaka i sve vrste riba treba iskoristiti već drugi dan, a jedina namirnica koja može biti u hladnjaku do dva tjedna je dimljeni losos.

trajanje hrane1

Voće 

Vrste voća koje su mekše i imaju tanku koru treba iskoristiti u dva dana, a ono koje je kompaktnije i ima čvršću koru obično će u hladnjaku potrajati do tjedan dana. 

Povrće 

Zelena salata trajat će u hladnjaku dva do tri dana, a sve ostalo zeleno povrće još dan više. I voće i povrće najbolje je držati u za to namijenjenim pretincima. Nije ga preporučljivo prati prije konzumiranja jer će voda stvoriti dodatnu vlagu što utječe na svježinu namirnica. 

Mliječni proizvodi i jaja 

Mlijeko čuvajte četiri do pet dana. Možda već znate, ali nije naodmet ponoviti da mlijeko i jaja nije dobro čuvati u vratima hladnjaka. Ondje je temperatura nešto viša nego u unutrašnjosti hladnjaka. Jaja i topljeni sirevi traju tjedan dana, a svježi sir upola kraće. piše